Fokus

Šta je uzrok haosa u Bejrutu u kojem je poginulo šestoro ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

14/10/2021

-

17:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Oržani sukobi koji su izbili u toku protesta Hezbolaha i njegovih saveznika, a na kojem su tražili smenu sudije Tareka Bitara, trajali su satima. Sada, Hezbolah optužuje snage desničarske Hrišćansko-demokratske partije za izazivanje napada u kojima je stradalo šestoro ljudi, a povređeno više od 30 i poziva vojsku da uhapsi odgovorne.

Otkako je imenovan za vođu istrage u februaru, sudija Tarek Bitar je tražio ispitivanje najviših političkih i bezbednosnih zvaničnika radi utvrđivanja odgovornosti oko eksplozije amonijum nitrata u bejrutskoj luci prošle godine, kada je poginulo 215 ljudi.

Ove nedelje Bitar je izdao nalog za hapšenje bivšeg ministra finansija Alija Hasana Halila, visokog zvaničnika iz stranke Amal, povezane sa Hezbolahom. Bitar je takođe izdao naloge za hapšenje poslanika Nouhada Mačnuka, saveznika bivšeg premijera Saada Haririja i bivšeg ministra unutrašnjih poslova.

Tarek Bitar, koji je takođe na čelu krivičnog suda u Bejrutu, drugi je sudski izvršitelj koji je vodio lučku istragu. Prvi sudija koji je imao zadatak da vodi istragu otpušten je nakon što su dva bivša ministra vlade optužena za istragu, uspešno podnela zahtev za njegovu smenu.

Tokom televizijskog govora u ponedeljak, šef Hezbolaha Hasan Nasrala optužio je Bitara da je "politizovan".

Inače, Liban trenutno proživljava ekonomsku krizu bez presedana, a za finansijski kolaps krive se tri decenije korupcije i lošeg upravljanja vladajućih stranaka koje su se zaduživale da bi finansirale svoju korupciju, tako gurajući zemlju u još veći budžetski deficit.

Liban je jedna od vodećih zemalja u svetu sa najvećim odnosom javnog duga i BDP-a, a kao rezultat toga 78 odsto populacije živi u siromaštvu.

 

 

Komentari (0)

Svet