Fokus

VIDEO Sukobi na ulicama Bejruta, ubijeno šestoro ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

11:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Bejrutu su danas izbili oružani sukobi tokom protesta protiv glavnog sudije koji je istraživao prošlogodišnju eksploziju amonijum nitrata u gradskoj luci prošle godine.

Libanski Crveni krst saopštio je da je šestoro ljudi do sada ubijeno, a više od 30 ranjeno. Kako se navodi u libanskim medijima, jedna žena je stradala od posledica ranjavanja metkom u svojoj kući.

Žestoki obračuni trajali su nekoliko sati, a libanski ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da su napadači ispalili protivtenkovske bacače granata B7-RPG.

Protest ispred Palate pravde organizovao je Hezbolah sa saveznicima koji traže smenu sudije Tareka Bitara.

Iako nije odmah bilo jasno zašto je došlo do pucnjave, tenzije su bile visoke duž bivše linije fronta građanskog rata između muslimanskih šiitskih i hrišćanskih područja.

AP Photo/Hussein Malla

 

Novinar AP-a je tokom protesta video kako je jedan čovek otvorio vatru iz pištolja. Drugi očevidac je rekao da je video ljude kako pucaju u pravcu demonstranata sa balkona zgrade.

Nakon pucnjave, vojska je raspoređena u tom području, a u objavi na tviteru upozoravaju da će pucati na sva naoružana lica koja zateknu na ulicama Bejruta. Vojska je takođe pozvala ljude da napuste ulice u kvartu Tajune gde se odigravaju sukobi.

Libanski premijer Nadžib Mikati preselio se u sedište Ministarstva odbrane kako bi nadgledao situaciju.

"Vojska nastavlja sa svojim terenskim merama kojima ima za cilj da reši situaciju, vrati sigurnost i ukloni pretnje po sigurnost, ali i uhapsi one umešane i uputi ih dalje pravosuđu", navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnik grupe Hezbolah koju podržava Iran, odgovorio je za CNN da "neće uzvraćati vatru".

"Žele da nas uvuku u građanske sukobe, a mi to ne želimo", rekao je.

Nekoliko sati nakon sukoba Hezbolah je rekao da je desničarska stranka Hrišćansko-demokratskih snaga napala njihove pristalice iz zgrada. Iako bez dokaza, optužili su stranku u saopštenju u kojem takođe pozivaju libansku vojsku da uhapsi napadače koji su pucali na njihove demonstrante.

"Pozivamo vojsku da preuzme svoje odgovornosti u vraćanju normalnosti i uhapsi počinioce ubistva, koji su poznati po imenu", naveli su.

Hezbolah i stranka Amal nazvali su nasilje "namernom operacijom" partije libanskih snaga na čelu sa Samirom Geagom.

Podsetimo, stotine tona amonijum nitrata, koji je nepropisno skladišten u glavnoj luci, eksplodiralo je 4. avgusta 2020. godine, pri čemu je poginulo najmanje 215 ljudi, dok je povređeno hiljade stanovnika Bejruta, od čega su mnogi ostali bez doma.

Bila je to jedna od najvećih nuklearnih eksplozija u istoriji i dodatno je devastirala zemlju već zahvaćenu političkim podelama i neviđenom ekonomskom krizom.

Otkako je imenovan za vođu istrage u februaru, sudija Tarek Bitar je tražio ispitivanje najviših političkih i bezbednosnih zvaničnika. Ove nedelje Bitar je izdao nalog za hapšenje bivšeg ministra finansija Alija Hasana Halila, visokog zvaničnika iz stranke Amal povezane sa Hezbolahom. Bitar je takođe izdao naloge za hapšenje poslanika Nouhada Mačnuka, saveznika bivšeg premijera Saada Haririja i bivšeg ministra unutrašnjih poslova.

Bitar, koji je takođe na čelu krivičnog suda u Bejrutu, drugi je sudski izvršitelj koji je vodio lučku istragu. Prvi sudija koji je imao zadatak da vodi istragu otpušten je nakon što su dva bivša ministra vlade optužena za istragu uspešno podnela zahtev za njegovu smenu.

Tokom televizijskog govora u ponedeljak, šef Hezbolaha Hasan Nasrala optužio je Bitara da je "politizovan".

Inače, oružani sukob bi mogao da zbaci s vlasti mesečnu vladu zemlje čak i pre nego što se uhvati u koštac s libanskom ekonomskom krizom bez presedana.

Sednica vlade je otkazana u sredu nakon što je Hezbolah zatražio hitnu akciju valde protiv sudije. Jedan ministar, koji je saveznik Hezbolaha rekao je da će on i drugi članovi kabineta imati sastanak ukoliko sudija Tarek Bitar ne bude smenjen.

(T.T.)

 

Komentari (0)

Svet