Fokus

Stranka premijera Japana zadržala jednostranačku većinu na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

09:52

Stranka premijera Japana zadržala jednostranačku većinu na izborima
Stranka premijera Japana zadržala jednostranačku većinu na izborima - Copyright Tanjug AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida, ohrabren iznenađujuće snažnom izbornom pobedom, najavio je danas da će voditi odbrambenu politiku koja ima za cilj suprotstavljanje Kini, rešavanje pitanja klimatskih promena i ubrzanje oporavka od pandemije.

Naime, Kišidina konzervativna Liberalno-demokratska partija (LDP) je uspela da se usprotivi predviđanjima i da zadrži jednostranačku većinu na izborima u nedelju, učvrstivši tako Kišidinu poziciju kao lidera stranke i dajući mu veća ovlašćenja u parlamentu, prenosi agencija Rojters. Čvrsta pobeda LDP-a na japanskim parlamentarnim izborima ublažila je strahove na tržištu obveznica od mogućeg velikog izdavanja hartija od vrednosti.

"Ubrzo ćemo primeniti mere kako bismo odgovorili na pozive ljudi koje smo primili širom zemlje, a koji snažno žele političku stabilnost", izjavio je premijer Japana na konferenciji za novinare.

Ključna mera će biti oporavak od pandemije, pri čemu se Kišida obavezao da će raditi na rebalansu budžeta do kraja godine, razmotriti ponovno pokretanje programa subvencija za putovanja u cilju oživljavanja domaćeg turizma i izraditi "veliki" paket podsticaja sredinom novembra. Međutim, Kišida je, takođe, stavio naglasak na odbranu, dodajući da "kada razmišljamo o zaštiti ljudskih života i sredstava za život, budžet ne bi trebalo da bude na prvom mestu".

Kišida je naveo da Japan treba da razmotri mogućnost napada na neprijateljske baze kao opciju za suprotstavljanje usponu odbrambene tehnologije u drugim zemljama. Japanski premijer je najavio i da će otputovati u Glazgov na samit COP26 o klimi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet