Fokus

Fejsbuk otkrio najveću mrežu trolova u organizaciji jedne vlasti: Prijavljivali kritičare, hvalili predsednika i partiju

Komentari

Autor: Yahoo

01/11/2021

-

19:31

Fejsbuk otkrio najveću mrežu trolova u organizaciji jedne vlasti: Prijavljivali kritičare, hvalili predsednika i partiju
Fejsbuk otkrio najveću mrežu trolova u organizaciji jedne vlasti: Prijavljivali kritičare, hvalili predsednika i partiju - Copyright AP Photo/Alfredo Zuniga

veličina teksta

Aa Aa

Fejsbuk je otkrio grupu trolova koje vodi vlada u Nikaragvi i otkrio da je više vladinih agencija pomoglo u vođenju mreže lažnih naloga i medijskih stanica koje su se protezale na Fejsbuku, Instagramu, TikToku, Tviteru i Jutjubu. Fejsbuk je podelio ove detalje u svom mesečnom izveštaju o koordinisanom neautentičnom ponašanju na platformi.

Pored stotine lažnih naloga na platformi, grupa botova je takođe upravljala "kompleksnom mrežom medijskih brendova" na Blogspotu, Vordpresu i Telegramu, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

Neki lažni nalozi predstavljali su se kao pristalice vlade, a neki kao studenti, koji su predvodili proteste protiv vlade 2018. godine. Lažni nalozi su takođe masovno prijavljivali aktiviste i druge vladine kritičare u pokušaju da im se zabrani pristup Fejsbuku. Počev od 2019, grupa je takođe počela da "objavljuje i veštački pojačava pohvale o vladi Nikaragve i vladajućoj partiji FSLN".

Iako nije prvi put da je Fejsbuk uhvatio vladu jedne zemlje u ovakvim operacijama, sa društvene mreže kažu da je napor Nikaragve jedinstven jer su uspeli da povežu više vladinih institucija, uključujući Institut za socijalno osiguranje i Vrhovni sud. Sedište državne pošte u Managvi služilo je kao "glavno sedište" za farmu trolova, a činilo se da su valdini radnici čak objavljivali sadržaj u toku radnog vremena od devet do 17 časova.

"Ovo je nešto najbliže operaciji čitave vlade, što smo do sada videli", rekao je Fejsbukov rukovodilac obaveštajne službe za globalne pretnje i operacije uticaja Ben Nimo, tokom razgovora sa novinarima.

"Prvi put vidimo toliko različitih insititucija koje su uključene u priču"

Takođe je primetno da je Fejsbuk pratio početak operacije tek od 2018. godine, što znači da je veliki deo aktivnosti godinama ostao neprimećen. Nimo je primetio da iako su automatizovani sistemi kompanije uspeli da otkriju i onemoguće neke od lažnih naloga u 2018. godini, operacija je bila "složena" i dugotrajna za istragu.

Komentari (0)

Svet