Fokus

Fon der Lajen i Bajden: Smanjiti emisiju metana

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

15:36

Fon der Lajen i Bajden: Smanjiti emisiju metana
Fon der Lajen i Bajden: Smanjiti emisiju metana - Copyright Tanjug AP/Steve Reigate /Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i američki predsednik Džozef Bajden založili su se danas za smanjenje emisije metana.

"To je jedna od najefikasnijih stvari koje možemo da uradimo da bismo ostali pri ciljanom ograničavanju rasta globalnih prosečnih temperatura na 1,5 stepeni", rekla je Fon der Lajen.

"Ne možemo da čekamo 2050. godinu, moramo brzo da smanjimo emisije. To je tako lako", izjavila je Fon der Lajen na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu gde je govorila zajedno sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, prenosi BBC.

Glavni izvor metana je poljoprivreda, a oslobađaju se i velike količine iz proizvodnje nafte i gasa.

Lajen napominje da "najveći potencijal" za smanjenje nivoa metana dolazi iz energetskog sektora.

Navela je da se više od 80 zemalja obavezalo da će smanjiti emisiju metana za 30 odsto do 2030. godine.

Predsednik Bajden je, na početku obraćanja, zahvalio svima koji su potpisali ovo, kako je rekao, "opredeljenje koje menja igru" o smanjenju emisije metana.

Poručio je da je jedna od najvažnijih stvari koju možemo da uradimo da ostanemo pri cilju ograničenja globalnog otopljenja na 1,5 stepeni Celzijusovih i smanjimo emisiju metana "što je pre moguće".

Kako dodaje, metan je izazvao otprilike polovinu zagrevanja sa kojim se danas suočavamo.

Oko 100 država obećalo smanjenje emisije metana

Oko 100 zemalja je obećalo da će smanjiti emisiju metana u sklopu napora da se obuzda globalno zagrevanje, izjavio je Bajden delegatima na klimatskoj konferenciji UN-a.

"Jedna od najvažnijih stvari koju možemo da uradimo u ovoj odlučujućoj deceniji kako bismo ostali pri cilju od 1,5 stepena Celzijusovih je da smanjimo naše emisije metana što je pre moguće", rekao je Bajden u Glazgovu, aludirajući na cilj o ograničavanju porasta globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusovih, a prenosi agencija Rojters.

"To je jedan od najjačih gasova sa efektom staklene bašte", izjavio je Bajden.

Američki predsednik je poručio da je novim međunarodnim paktom dogovoreno smanjenje globalne emisije metana za 30 odsto do 2030. godine, i da će to napraviti ogromnu razliku.

"I to ne samo kada je u pitanju borba protiv klimatskih promena kao što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla, već i fizičko zdravlje pojedinaca i čitav niz drugih stvari. To će poboljšati zdravlje, smanjiće astmu, hitne slučajeve u vezi sa disajnim putevima, poboljšaće i snabdevanje hranom kroz smanjenje gubitka useva i povezanog zagađenja zemlje", izjavio je Bajden.

Kako dodaje, to će podstaći ekonomiju, uštedeti novac kompanijama i smanjiti oslobađanje metana.

 

Komentari (0)

Svet