Fokus

Diplomatske igre "iza kulisa": Ko je pobedio, a ko izgubio posle sednice SB UN o Bosni i Hercegovini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Miloš Milić

04/11/2021

-

12:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u sredu uveče usvojio rezoluciju kojom se na još godinu dana produžava mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, nije ni pomenuta Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo mnogo pažnje u javnosti. 

Sednica je bila veoma neuobičajena, a posle nje se mnogo govori o onome što se odvijalo "iza kulisa". Nakon sednice, ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja ponovio je da za Rusiju mesto OHR ostaje upražnjeno.

"Kolege su pokušale da imenuju gospodina Šmita za novog visokog predstavnika za BiH zaobilazeći SB UN. Oni su to uradili bez pardona, kršeći međunarodno pravo i praksu da se takva imenovanja vrše konsenzusom", naveo je Nebenzja.

S druge strane, Iz Sjedinjenih Američkih Država nije se mnogo moglo čuti o tome. Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD pri misiji u Ujedinjenim nacijama rekla je da je sada vreme da izabrani zvaničnici deeskaliraju tenzije i povedu računa o narodu BiH.

"Bosni su potrebne izborne i ograničene ustavne reforme za borbu protiv korupcije kako bi krenula napred na svom putu prema EU. Korupcija je protivzakonica i antidemokratska i mora da postoji odgovornost. Građani zaslužuju bolje", kazala je Toms Grinfil.

Na sednici je Evropska unija bila u statusu posmatrača, ali je njen predstavnik rekao da EU podržava rad visokog predstavnika kristijana Šmita i njegovu kancelariju u BiH. 

Predstavnik BiH u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj je pročitao ključne delove izveštaja Kristijana Šmita, iz kojeg se videlo da Šmit kritijuje vlast u Republici Srpskoj.

"BiH se suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom posleratnog perioda. Vlasti RS na čelu sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, to može da vodi ka poništenju Sporazuma za mir iz 1995. godine", navodi se u izveštaju Šmita koji se pojavio u javnosti.

Ambasador Srbije u UN Nemanja Stevanović govorio je u statusu posmatrača. On je naveo da Srbija od međunarodne zajednice očekuje nepristrasan i balansiran pristup ovim pitanjima.

Da li je postojao dogovor između Rusije i Vašingtona?

To što Kristijanu Šmitu nije bilo omogućeno da govori na sednici, pojedini su okarakterisali kao pobedu Rusije. Kako su pisali novinari koji su pratili sednicu, moguće je da je postojao dogovor između Moskve i Vašingtona.

"Moskva je tražila ultimatum da se visoki predstavnik ne obrati i nudila produžetak mandata EUFOR-a. Tako imamo novi tekst rezolucije u kojem se OHR neće pominjati. Na kraju su izgleda i Amerikanci pristali na to", naveo je novinar Erol Avdović.

Zapadni komentatori ovih dana govore u sličnom tonu. Posle sednice SB UN "Forin polisi" je objavio tekst u kome kažu da Rusija koristi savet bezbednosti da podriva OHR i da moskovski zastupnici u BiH prete razbijanjem zemlje. Pozivaju se SAD, EU i Velika Britanija da naprave sopstveni plan. 

Zanimljiva je i reakcija predstavnika HDZ-a Dragana Čovića koji je u jučerašnjem intervjuu rekao da je Šmit, kome nije dozvoljeno da pročita izveštaj, preterao sa svojim ocenama i ukazao na to da za njega Dodik nije glavni problem u Bosni i Hercegovini. 

Kako se u samoj zemlji gleda na ono što se sinoć dogodilo – o tome možda najbolje govore dve naslovne strane. U Dnevnom Avazu konstatuju vest sa naslovom: EUFOR ostaje u BiH, OHR se ne spominje. A banjalučke nezavisne novine donose naslov: Rusija izvojevala pobedu u UN-u. 

Kecmanović: Kompromis napravljen u pripremi

Politikolog Nenad Kecmanović rekao je za Euronews Srbija da se pre odluke SB UN dobro radilo na diplomatskoj pripremi.

"U pripremi je napravljen kompromis da Rusija prihvati nastavak mandata EUFOR-a s tim da se snage EUFOR-a ne uvećavaju u narednom periodu, za šta se navijalo sa više strana", rekao je Kecmanović.

Euronews TV

Kako je naveo, za Republiku Srpsku je bilo najvažnije to da je potpuno zaobiđena uloga Kristijana Šmita. "U izveštaju se ne pominje on, niti se pominje OHR, tako da bi moglo da se govori i o nekom budućem ukidanju institucije OHR generlano, što je i bio zahtev Rusije i Kine", kaže Kecmanović.

On je rekao da se očekuje pritisak za zapada na Milorada Dodika kao i na vladajuću stranku u Republici Srpskoj, a kako je i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar rekao, moguće su i sankcije.

"U Federaciji postoje drugi problemi, promena izbornog zakona gde se lome koplja između Hrvata i Bošnjaka. Tu su Hrvati uspeli da dođu do naklonosti zapadnih zemalja da se ispravi pravilo u Dejtonskom sporazumu da hrvatske predstavnike biraju Bošnjaci", kazao je Kecmanović.

Savković: Teško mi je da razmišljam u kontekstu pobede i poraza

O sednici je jutros za Euronews Srbija govorio i izvršni direktor Fonda za političku izuzetnost Marko Savković. On dešavanja ne vidi kao pobedu Milorada Dodika, već kao diplomatsku pobedu Rusije. 

"Rusija je ta koja je verovatno u Dodikovo ime insistirala na tome. U ovoj situaciji u kojoj se BiH nalazi jako mi je teško da razmišljam u kontekstu pobede i poraza", naveo je Savković.

Kako je dodao, njega sada zanima izborna reforma i tu se traži rešenje. "Koliko razumem ideja da se kroz skupštinu učini izbor predsedništva, ta ideja nije prihvatljiva Banjaluci, ali verujem da sve dok ne bude postignut dogovor oko neke temeljne reforme, verujem da će predstavnik ostati", rekao je Savković za Euronews Srbija. 

Komentari (0)

Svet