Fokus

Ko je Erik Adams, novi gradonačelnik Njujorka: Bivši policijski kapetan i borac protiv rasne diskriminacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, USA Today,

04/11/2021

-

22:31

Ko je Erik Adams, novi gradonačelnik Njujorka: Bivši policijski kapetan i borac protiv rasne diskriminacije
Ko je Erik Adams, novi gradonačelnik Njujorka: Bivši policijski kapetan i borac protiv rasne diskriminacije - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Erik Adams, bivši policijski kapetan, izabran je u utorak za novog gradonačelnika Njujorka. On će time postati drugi tamnoputi gradonačelnik u istoriji ovog američkog grada, nakon Dejvida Dinkinsa (1990-1993), a na čelo grada dolazi u odsudnom trenutku, kada je važno oporaviti ekonomiju.

Adams je član Demokratske partije, a u trci za gradonačelnika je pobedio republikanca Kertisa Slivu. Predsednik Bruklina i bivši državni senator zameniće, tako, u januaru aktuelnog gradonačelnika Bila de Blazija.

Adams je obećao da će grad povesti u novom pravcu i učiniti da njegov kabinet radi za siromašne i beskućnike.

"Ovde nije poenta u tome što sam ja postao gradonačelnik, radi se o tome da želimo da ucrtamo put pomoću kojeg će ljudi moći da uživaju u prosperitetu koji grad može da ponudi", rekao je Adams nakon što je pobedio na izborima.

Tokom predizbora, Adams se suočio sa brojnim progresivnim i umerenim izazivačima u okviru Demokratske partije, ali je na kraju pobedio uz veliku podršku u afroameričkim i latino naseljima, Bruklinu i Kvinsu.

"Kada pogledate sve druge gradonačelnike i ono odakle su došli, nema nikog poput njega. On je jedinstven", rekao je ranije za USA Today Sid Davidov, savetnik bivšeg gradonačelnika Džona Lindzija.

Borba protiv rasne diskriminacije

Adams (61) rođen je u Bruklinu, a odrastao je u Kvinsu. Dok je bio tinejdžer, pretučen je u policijskom pritvoru, što je podstaklo njegovu želju da postane policajac.

Dok je bio u policiji Njujorka, Adams je često kritikovao dikriminaciju koja vlada u toj službi. Bio je na čelu "Velikog saveta čuvara", grupe u kojoj su okupljeni policajci tamne puti, i formirao je još jednu grupu koja se bori protiv dikriminacije afroamerikanaca.

Adamsov stav o policijskoj upravi bio je umereniji od ostalih demokrata. Iako podržava smanjenje budžeta i formiranje nekih odeljenja u kojima ne moraju da budu zvanična policijska lica, takođe je podržao i veću upotrebu pretresa u nekim slučajevima, kao i oživljavanje raspuštene operativne grupe za borbu protiv oružja.

Adams je obećao i da će će imenovati prvu ženu na čelu njujorške policije u istoriji grada.

Bolji odnosi sa biznismenima 

Adams je takođe naglasio i da želi da uspostavi bolje odnose između države i poslovne zajednice. Taj stav je izneo u intervjuu za CNBC.

"Hajde da krenemo ispočetka - jasno je da nismo imali dobre odnose", rekao je Adams.

U prethodnom periodu, nastojao je da gaji dobre odnose sa liderima poslovnih kompanija, čime mu se pristup razlikovao od dosadašnjeg gradonačelnika Bila de Blazija, koji je često bio u sukobu sa privatnim sektorom.

"Resursi i stručnost, informacije su koje se mogu koristiti za pomoć ljudima u izvlačenju iz institucionalnog siromaštva", rekao je Adams.

Njujorški Odbor za nekretnine oglasio se stavom da deli Adamsove ciljeve da omogući bezbednost različitim zajednicama, obnovu privrede i izgradnju pravednijeg grada. 

Inače, De Blazio, takođe demokrata kao i Adams, tokom mandata se distancirao od delova poslovne zajednice, retko posećujući događaje na kojima su učestvovali poslovni lideri, koje je često kritikovao u govorima, preneo je Glas Amerike.

Komentari (0)

Svet