Fokus

Sahranjen Kolin Pauel: Visoki zvaničnici na oproštaju od bivšeg američkog državnog sekretara

Komentari

Autor: Glas amerike

05/11/2021

-

19:45

Sahranjen Kolin Pauel: Visoki zvaničnici na oproštaju od bivšeg američkog državnog sekretara
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

 Porodica, prijatelji i bivše kolege okupili su se u petak u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu da bi odali počast Kolinu Pauelu, vojniku i diplomati koji je odrastao u Bronksu, postao prvi crnac - načelnik generalštaba oružanih snaga, a zatim i prvi afroamerički državni sekretar.

Na sahrani su se okupili zvaničnici i prijatelji sa različitih delova političkog i vojnog spektra, prenosi Glas amerike. Među njima su bivši predsednici Džordž Buš mlađi i Barak Obama, bivši državni sekretari Džejms Bejker, Kondoliza Rajs i Hilari Klinton, bivši sekretar odbrane Robert Gejts i sadašnji načelnik združenih generalštaba Mark Mili, kao i drugi vojni lideri.

U Nacionalnoj katedrali su održane sahrane nekoliko bivših predsednika među kojima je i Dvajt Ajzenhauer. Gudački vojni orkestar je, između ostalog, izveo "Dancing queen" grupe Aba - Pauelovu omiljenu pesmu, kao i crkvene himne.

Predsednik Džo Bajden je takođe prisustvovao sahrani, ali nije držao govor. Dvojica bivših predsednika nisu došla na sahranu - Bil Klinton, koji se oporavlja od infekcije, i Donald Tramp koga je Pauel više puta kritikovao.

Govore su održali Medlin Olbrajt, Pauelova neposredna prethodnica na mestu najvišeg diplomata zemlje, Ričard Armitidž, Pauelov zamenik u Stejt departmentu sa kojim je takođe služio u Pentagonu za vreme Reganove adminitracije, kao i Pauelov sin Majkl.

 Pauel je preminuo 18. oktobra od komplikacija povezanih sa kovidom, u 85. godini. Bio je vakcinisan protiv koronavirusa, ali je njegova porodica saopštila da mu je imuni sistem bio ugrožen zbog mijeloma, raka krvi od koga se lečio.

  

Komentari (0)

Svet