Fokus

Pojačane snage bezbednosti u Bagdadu posle napada dronom na rezidenciju premijera

Komentari

Autor: AP, Reuters

07/11/2021

-

14:54

Pojačane snage bezbednosti u Bagdadu posle napada dronom na rezidenciju premijera
Pojačane snage bezbednosti u Bagdadu posle napada dronom na rezidenciju premijera - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban, Iraqi Prime Minister Media Office via AP, Khalid Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Iraka Mustafa al-Kadimi sastao se sa predsednikom Iraka Barhamom Salihom nekoliko sati nakon napada na premijersku rezidenciju, a predsedavao je i sastakom visokih vojnih oficira i ministara. U Bagdadu je posle napada podignut nivo bezbednosti.

Predsednik Salih je tokom sastanka sa Kadimijem osudio "teroristički napad" na premijera, prenosi AP.

Takođe, nakon napada, premijer Al-Kadimi predsedavao je zajedničkim sastankom visokih vojnih oficira i ministara, a u saopštenju se navodi da bezbednosne snage preduzimaju "neophodne mere" u vezi sa svim što može povezano sa ovim napadom.

Premijer se posle napada na rezidenciju, u kojoj nije povređen, pojavio i na iračkoj televiziji sedeći za svojim radnim stolom i poručio da "kukavički napadi raketama i dronovima ne grade domovinu i ne grade budućnost".

"Dobro sam i među svojim ljudima. Hvala Bogu", tvitovao je premijer ubrzo nakon napada i pozvao na smirenost i uzdržanost u interesu Iraka.

Dvojica iračkih zvaničnika izjavila su da je sedam Al-Kadimijevih čuvara ranjeno u napadu sa dva drona koji se dogodio u čvrsto utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu.

U saopštenju vlade se navodi da je bespilotna letelica napunjena eksplozivom bila usmerena direktno na rezidenciju premijera.

Kataib Hezbolah odbacio navode o napadu na Kadimija

Bezbednosni zvaničnik iz frakcije Kataib Hezbolah u Iraku koju podržava Iran odbacio je danas nagađanja da pro-iranske frakcije u Iraku stoje iza napada na premijera Mustafu al Kadimija, preneo je Rojters.

"Prema našim, potvrđenim informacijama, niko u Iraku nema želju da protraći dron na kuću bivšeg premijera", objavio je Abu Ali al Askari putm Telegrama.

Frakcija Kataib Hezbolah i druge iranske milicije u Iraku su među grupama koje su neprijateljski raspoložene prema Kadimiju.

Komentari (0)

Svet