Fokus

Obama: SAD su se vratile borbi protiv klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

16:55

Obama: SAD su se vratile borbi protiv klimatskih promena
Obama: SAD su se vratile borbi protiv klimatskih promena - Copyright AP/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Barak Obama istakao je na klimatskom samitu UN Cop26 da su se "SAD vratile" u borbu protiv klimatskih promena, ali je ocenio i da Kina i Rusija pokazuju "opasan" nedostatak hitnosti po tom pitanju.

Obama je govoreći na konferenciji Cop26 ukazao da većina nacija nije uspela da bude "onoliko ambiciozna koliko treba da bude", preneo je BBC.

On je naveo da je posebno obeshrabrujuće da se vide lideri "dva najveća svetska emitera gasova, Kine i Rusije, kako njihovi nacionalni planovi pokazuju opasan nedostatak hitnosti."

Bivši američki predsednik je ukazao da je Kongres usvojio dvopartijski zakon o infrastrukturi predsednika Bajdena za koji kaže da će stvoriti "zelena radna mesta" i dodaje da je uveren da će verzija zakona "Povratak na bolje" biti usvojen u narednim nedeljama.

Dodaje da će upravo to postaviti SAD na kurs da ostvare svoj cilj za smanjenje emisije gasova staklene bašte za 50-52 odsto do 2030. godine. Takođe je naglasio da je vrlo važno da SAD nisu same u tome, ukazujući na obećanja Velike Britanije, Evropske unije, Južne Koreje i Kanade.

Obama je kritikovao svog naslednika, bivšeg predsednika Donalda Trampa, rekavši da je napredak u klimatskim promenama u SAD "zaustavljen" kada je odlučio da se povuče iz Pariskog sporazuma. Međutim, on je kazao da su "odlučnost" državnih i lokalnih vlada, kao i regulacija i ulaganja, omogućili zemlji da nastavi napred "uprkos neprijateljstvu Bele kuće".

Obama je bio predsednik kada su SAD potpisale Pariski sporazum 2015. o ograničavanju emisije gasova staklene bašte kako bi se globalna temperatura zadržala ispod dva stepena, a po mogućnosti na 1,5 stepen.

On je obavezao SAD da smanje svoje emisije za najmanje 26 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. do 2025. godine. Od 2019. godine, kako navodi BBC, SAD su smanjile svoje emisije gasova za skoro 12 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. godine. Od preuzimanja vlasti 2021. godine, aktuelni predsednik Džozef Bajden postavio je novi, ambiciozniji cilj smanjenja emisija od najmanje 50 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. do 2030. godine.

Obama kaže da je "značajan napredak" u pogledu klimatskih promena postignut od Pariskog sporazuma 2015. godine i pohvalio je napore američkog izaslanika za klimu Džona Kerija.

Takođe je istakao da je cilj pariskog sporazuma bio da se planeti pruži "šansa za borbu" i da je, prema nekim merama, sporazum bio uspeh.

Komentari (0)

Svet