Fokus

"Možemo da napravimo haos u Iraku": Da li je neuspeli atentat na premijera Al Kadimija uvod u ozbiljnu eskalaciju

Komentari

Autor: Rojters, AP, CNN

09/11/2021

-

07:17

"Možemo da napravimo haos u Iraku": Da li je neuspeli atentat na premijera Al Kadimija uvod u ozbiljnu eskalaciju
"Možemo da napravimo haos u Iraku": Da li je neuspeli atentat na premijera Al Kadimija uvod u ozbiljnu eskalaciju - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Neuspeli atentat na iračkog premijera Mustafu al Kadimija mogao bi da bude uvod u opasnu eskalaciju u toj zemlji sa dalekosežnim posledicama. Incident je dodatno podigao tenzije u Iraku, gde moćne paravojne formacije koje podržava Iran osporavaju rezultat parlamentrnih izbora na kojima su pretrpeli težak poraz i znatno smanjili prisustvo u parlamentu.

Irački zvaničnici i analitičari rekli su da je napad zamišljen kao poruka da su spremni da pribegnu nasilju ako budu isključeni iz formiranja vlade, ili ako im se ospori kontrola nad velikim delovima državnog aparata, prenosi Rojters.

"Bila je to jasna poruka: Možemo da napravimo haos u Iraku - imamo oružje, imamo sredstva", rekao je Hamdi Malik, specijalista za iračke šiitske muslimanske milicije sa Vašingtonskog instituta.

Dvojica regionalnih zvaničnika koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni rekli su da je Teheran imao saznanja o napadu pre nego što je izvršen, ali da ga nije naredio.

"Iran to nije planirao, ali takođe nije ni sprečio grupu da to sprovede", rekao je jedan od zvaničnika, odbivši da navede na koju grupu misli.

Naznake opasne eskalacije

Uz ocenu da bi napad na rezidenciju premijera mogao označiti opasnu eskalaciju, u svojoj analizi BBC naglašava kako se Irak nakon izbora našao u dugom i nezgodnom procesu pokušaja da formira vladajuću koaliciju.

Odziv na izborima je bio rekordno nizak - samo 41 odsto - i taj nedostatak angažovanja pokazuje da mnogi Iračani ne veruju da ih čeka stvarna promena.

Dok su proiranske stranke prošle gore nego što su se nadale, izgubivši mnoga mesta u parlamentu, s druge strane, ističe britanski javni servis, šiitski muslimanski klerik Moktada al Sadr čija je stranka dobila najviše mesta, zalaže se za vladu bez stranog mešanja - posebno Irana i Zapada. On želi da okonča uticaj Teherana na unutrašnje poslove Iraka. 

Marginalizacija Fataha

Napad dronom, kao i pucnjava koja se čula širom centralnog Bagdada, desila se nekoliko sati nakon što su iračke pristalice militantnih grupa povezanih s Iranom održale pogrebni marš za čoveka koji su ubile bezbednosne snage u petak, 5. novembra, kada je masa pokušala da upadne u jako utvrđenu Zelenu zonu, napisao je Vašington post.

Više od 125 ljudi je ranjeno u tim sukobima, od kojih su većina pripadnici snaga bezbednosti, pošto su pristalice proiranskih militantnih grupa odbacile rezultate iračkih parlamentarnih izbora održanih 10. oktobra. Na izborima je, dodaje list, populistički šiitski klerik Moktada al Sadr osvojio najviše mesta u parlamentu, dok je alijansa Fatah povezana s Iranom pretrpela značajan gubitak.

Nagli porast tenzija tokom vikenda usledio je nakon naznaka da Sadr možda nastavlja s formiranjem vlade koja marginalizuje Fatah. 

Kataib Hezbolah negirao umešanost u atentat 

Dvojica bezbednosnih zvaničnika rekli su da su grupe Kataib Hezbolah i Asaib Ahl al-Hak izvele napad u tandemu. Kataib Hezbolah, jedna od najmoćnijih grupa šiitskih militanata u Iraku koju podržava Iran, negirala je bilo kakvu umešanost u pokušaj atentata na premijera, dok je portparol Abu Alija al Askari doveo u pitanje stav vlade o napadu. 

Askari je rekao da Kazimi "glumi žrtvu", dodajući da postoje "jeftiniji" i efikasniji načini da se nanese šteta premijeru - ako je to bio cilj.

Tanjug AP/Hadi Mizban

 

Pokušaj ubistva Al Kazimija doprinosi političkim previranjima nakon prošlomesečnih izbora na kojima militanti tvrde da je glasanje bilo namešteno, ocenio je Volstrit džurnal.

Uprkos malom odzivu, rezultati su potvrdili rastući talas nezadovoljstva protiv paravojnih grupa koje su godinama ranije bile hvaljene kao heroji u borbi protiv Islamske države, dodao je AP.

U napadu korišćena tri drona, dva oborena

Prema izjavi iračkih zvaničnika, u napadu su bila uključena tri drona ali su snage bezbednosti uspele da obore dva, dok je treći, usled eksplozije, ranio nekoliko čuvara premijerove rezidencije, nanevši manju štetu.

Niko nije preuzeo odgovornost za pokušaj atentata, ali on dolazi usred pojačanih tenzija u Bagdadu, javio je CNN. 

Izvori, koji su razgovarali za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da su bespilotne letelice i eksploziv koji su korišćeni u napadu na rezidenciju iračkog premijera iranske proizvodnje, prenosi agencija Rojters.

"Dobro sam, hvala Bogu"

Irački premijer Mustafa al Kadimi istakao je da su oni koji stoje iza pokušaja atentata na njega dobro poznati i da će biti razotkriveni.

"Gonićemo one koji su počinli zločin, dobro ih poznajemo i razotkrićemo ih", saopšteno je iz kabineta premijera Al Kadimija.

Irački premijer nije povređen u napadu dronom na njegovu rezidenciju u Bagdadu, saopštila je iračka vojska.

"Dobro sam i među svojim ljudima. Hvala Bogu", tvitovao je premijer ubrzo nakon napada i pozvao na smirenost i uzdržanost u interesu Iraka.

Komentari (0)

Svet