Fokus

Ratno vazduhoplovstvo SAD do daljeg ostaje na Bliskom istoku

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2021

-

13:26

Ratno vazduhoplovstvo SAD do daljeg ostaje na Bliskom istoku
Ratno vazduhoplovstvo SAD do daljeg ostaje na Bliskom istoku - Copyright AP Photo/Thein Zaw

veličina teksta

Aa Aa

Najviši general američkog ratnog vazduhoplovstva na Bliskom istoku izjavio je da će američke vazduhoplovne snage i dalje biti stacionirane u tom regionu čak iako vojni planeri smatraju da je konkurencija sa Kinom i Rusijom sledeći veliki izazov za Vašington.

U razgovoru sa novinarima uoči aeromitinga u Dubaiju, general-potpukovnik Gregori Gijo je priznao da bi američko prisustvo "moglo da se prilagodi" nakon povlačenja SAD iz Avganistana u avgustu. Američko vazduhoplovstvo ima veliku bazu u obližnjem Kataru, iz koje su nadgledane operacije u Avganistanu, u Iraku i u Siriji, prenosi AP.

"Ne vidim nijedan (novi) scenario u kojem SAD nemaju važnu ulogu", prokomentarisao je Gijo u trenutku pojačanih tenzija između Irana i SAD, usled višegodišnjih konfrontacija izazvanih odlukom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog dogovora sa Teheranom.

Dok su razgovori o sporazumu i dalje u zastoju, Iran je za predsednika izabrao Ebrahima Raisija konzeravtivnog, tvrdokornog političkog lidera i od tada se Iran sumnjiči za napade dronovima i zaplenu brodova u Persijskom zalivu.

General Gijo je nekoliko puta odbio da direktno pripiše Iranu nedavne napade dronovima u regionu, iako je priznao da je evidentiran porast broja takvih napada širom regiona.

"Zajednički odbrambeni mehanizmi više zemalja u regionu će biti naš ključ za rano otkrivanje i sprečavanje pretnji", rekao je on nakon pojavljivanja na Međunarodnoj konferenciji šefova ratnih vazduhoplovstava u Dubaiju.

Izrael pod komandom SAD?

Očekuje se da će Rusija ove nedelje na sajmu u Dubaiju predstaviti svoj borbeni avion Suhoj Su-75 koji je direktna konkurencija američkom lovcu F-35, koji Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju da kupe od kada su diplomatski priznali Izrael prošle godine, ali taj dogovor je usporen pod administracijom predsednika Džozefa Bajdena.

Gijo je rekao kako se nada da će američki saveznici i partneri koristiti opremu koja će biti, kako se izrazio, "interoperabilna" sa onom koju koristi američka vojska i upozorio da bi kupovina ruskih lovačkih aviona "apsolutno uticala na to".

Pokazao je i grafiku na kojoj se može videti i izraelska zastava pored zastava drugih zemalja regiona što navodi na zaključak da američka vojska sada smatra da i Izrael potpada pod Centralnu komandu SAD zbog nedavnih sporazuma o priznanju sa nekim arapskim državama.

Bahrein i UAE upravo su izveli zajedničku vojnu vežbu sa američkom mornaricom i Izraelom u Crvenom moru, a Gijo je nagovestio da bi uskoro mogli biti organizovani i zajednički vazdušni manevri sa Izraelom, Bahreinom i UAE.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet