Fokus

NATO: Velika i neobična koncentracija ruske vojske na ukrajinskim granicama opasna

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2021

-

13:34

NATO: Velika i neobična koncentracija ruske vojske na ukrajinskim granicama opasna
NATO: Velika i neobična koncentracija ruske vojske na ukrajinskim granicama opasna - Copyright EPA/YVES HERMAN

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je poslednjih nedelja došlo do "velike i neobične" koncentracije ruskih trupa na ukrajinskim granicama, kao i da je to opasno jer je smanjilo vreme za upozoravanje.

"Vidimo neobičnu koncentraciju vojnih snaga... ruskih vojnih sposobnosti", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u Briselu, prenosi Rojters.

On je takođe na konferenciji za novinare rekao da jačanje ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom "takode smanjuje vreme upozorenja između odluke u Rusiji pre nego što budu u stanju da zaista sprovedu vojnu agresivnu akciju protiv Ukrajine".

Podsetimo, i Evropska komisija je takođe potvrdila da je primila "prilično zabrinjavajuće" informacije o situaciji na ukrajinskoj granici, izjavio je pre dva dana portparol EK, povodom izveštaja da je Vašington zabrinut da bi Moskva mogla da pokrene napad na Ukrajinu.

Kako je Tanjug tada preneo, dvoje neimenovanih evropskih diplomata prethodno je reklo da su Sjedinjene Države obavestile evropske saveznike u Briselu o kretanju ruskih trupa u blizini istočne granice Ukrajine.

"Nastavljamo da pratimo situaciju i informacije koje dobijamo su zabrinjavajuće", rekao je portparol EK, prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tada da su zapadni saveznici Ukrajine povećali diplomatske napore da upozore Rusiju da ne pokreće vojnu eskalaciju protiv Ukrajine.

Sa druge strane, Rusija je odbacila medijske navode tvrdeći da Moskva ne predstavlja pretnju ni za koga.

"Više puta smo naglašavali da kretanje naših oružanih snaga na našoj teritoriji nije razlog za zabrinutost", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet