Fokus

Dan kojeg su se mnogi plašili: Zašto je došlo do eskalacije sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca?

Komentari

Autor: Euronews, BBC, Proto thema

11/05/2021

-

15:29

Dan kojeg su se mnogi plašili: Zašto je došlo do eskalacije sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca?
Dan kojeg su se mnogi plašili: Zašto je došlo do eskalacije sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca? - Copyright Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Na mestu na kojem su izbili sukobi u Jerusalimu nalazi se džamija Al Aksa, treće najsvetije mesto u islamu. Jevreji ga pak, poštuju kao sopstveno najsvetije mesto na kojem su stajala oba biblijska hrama.

Ponovni sukobi na Palestinaca i izraelskih snaga počeli su poslednjeg petka muslimanskog svetog meseca Ramazana, upravo u Hramovnoj gori u Jerusalimu i to baš uoči planiranog jevrejskog nacionalnog marša u ponedeljak. 

Dan Jerusalima obeležava izraelsko zauzimanje istočnog Jerusalima, Starog grada i njegovih svetih mesta tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine. Obično se obeležava paradom tokom koje cionisti šetaju muslimanskim oblastima i mašu zastavama.

Palestinci tako nešto smatraju velikom provokacijom budući da cionisti koje prati policija, maršijaju kroz Kapiju Damaska u Starom gradu, a zatim kroz muslimansku četvrt do Zapadnog zida, mesta gde se Jevreji redovno mole.

Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

 

Sukobe je podgrejalo i potencijalno iseljavanje Palestinaca sa zemlje za koju Jevreji tvrde da je njihova i na kojoj se nalazi 140 naselja u kojima živi pola miliona ljudi. Pitanje jevrejskih naselja jedno je od najspornijih između Izraelaca i Palestinaca. Sud je trebalo u ponedeljak da održi ročište po žalbama palestinskih porodica, ali je ono odloženo, a novi datum biće određen za 30 dana. 

Podgrejano svim ovim razlozima i time što su pojedine palestinske porodice proterane iz svojih domova u naselju Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu, rivalstvo je ponovo eskaliralo.

Podsetimo, Palestinci su rano jutros lansirali na desetine raketa iz Gaze, a Izrael je uzvratio novim vazdušnim udarima. U Gazi su sinoć u izraelskim napadima ubijene 24 osobe, uključujući devetoro dece, a agencija AP navodi da je izraelska vojska saopštila da su 15 ubijenih bili militanti, dok je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga.

Vojne snage su potvrdile i da su preko noći izveli desetine vazdušnih napada na oblast Gaze, čiji su cilj bila vojna postrojenja i pripadnici Hamasa.

Međunarodna zajednica apeluje na smirivanje tenzija

Nakon najnovijih dešavanja, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je u ponedeljak na zahtev Tunisa hitan sastanak. Glavna tema razgovora bila je situacija u istočnom Jerusalimu. Takođe, mnoge svetske zemlje pozvale su na smirivanje tenzija.

Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

 

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu branio je odlučnost izraelskih snaga da osiguraju stabilnost u Jerusalimu. Pozdravio je "odlučnost" snaga reda da garantuju stabilnost. 

"Podržavamo ih u ovoj poštenoj borbi", naglasio je.

Američki državni sekretar Entoni Blinken osudio je napade Hamasa uoči sastanka sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem. Pozvao je obe strane da nastave sa deeskalacijom. Njegov portparol je, međutim, izrazio američku podršku "mirnim demonstracijama". 

Nova eskalacija sukoba pružila je pak, turskom predsedniku Redžepu Erdoganu priliku da razvije svoj narativ i ojača ulogu "zaštitnika muslimana", posebno Palestinaca. To ne čudi, uzimajući u obzir da je on ujedno i vršilac dužnosti predsednika Organizacije za islamsku saradnju (OIC), unije od 57 država koje služe kao "kolektivni glas muslimanskog sveta".

 

Komentari (0)

Svet