Fokus

Haos i šok-bombe u Jerusalimu, sukobi izraelske policije i Palestinaca ispred džamije Al Aksa

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2021

-

15:08

Haos i šok-bombe u Jerusalimu, sukobi izraelske policije i Palestinaca ispred džamije Al Aksa
Haos i šok-bombe u Jerusalimu, sukobi izraelske policije i Palestinaca ispred džamije Al Aksa - Copyright Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska policija sukobila se sinoć sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu.


Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenosi "Harec".

Prema podacima Palestinskog crvenog krsta povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

 

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode veroispovesti, prenosi AP.

Šef izraelske policije Kobi Šabtai rekao je da je u Jerusalimu pojačano prisustvo policije.

"Pravo na protest će se poštovati ali remećenje javnog reda i mira naići će na nultu toleranciju. Pozivam sve na uzdržanost i odgovornost", rekao je Šabtai.


Ulicama istočnog Jerusalima patrolira paravojna granična policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija, a neki patroliraju na konjima.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

 

Kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima jedno je od najpoštovanijih mesta u islamu, ali ovo je i najsvetije mesto u judaizmu, poznato kao Hramovna gora.

Jordan pozvao na "prekid varvarskih napada"

Jordan je danas apelovao na Izrael da prekine "varvarske" napade na palestinske vernike u jerusalimskoj džamiji Al Alksa i dodao da će pojačati međunarodni pritisak.

Papa: "Nasilje rađa nasilje"

Papa Franja pozvao je na okončanje nasilja u Jerusalimu, pozivajući obe strane da traže rešenja kako bi se poštovao multikulturalni identitet svetog grada.


"Nasilje rađa nasilje, zaustavite sukobe", rekao je papa hodočasnicima koji su se okupili na Trg Svetog Petra u Rimu, preneo je Rojters.

Jordan, koji ima starateljstvo nad muslimanskim i hrišćanskim mestima u Jerusalimu, kaže da Izrael mora da poštuje vernike i da čuva arapska prava shodno međunarodnom zakonu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

 

"To što izraelska policija i specijalne snage rade, od kršenja pravila prema džamiji, do napada na vernike, varvarski je čin koji je neprihvatljiv i za osudu", navela je jordanska vlada.

Jordan je ranije rekao da su Palestinci u jerusalimskom naselju Šeik Džarah vlasnici zemljišta i da su izraelske pretenzije na tu oblast Jerusalima bez osnova.


"Planirano izbacivanje Palestinaca iz domova u Šeik Džarahu je ratni zločin", rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi.

Komentari (0)

Svet