Fokus

Višečasovni razgovor Bajdena i Sija: Naša odgovornost je da obezbedimo da nadmetanje država ne preraste u sukob

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

07:10

Višečasovni razgovor Bajdena i Sija: Naša odgovornost je da obezbedimo  da nadmetanje država ne preraste u sukob
Višečasovni razgovor Bajdena i Sija: Naša odgovornost je da obezbedimo da nadmetanje država ne preraste u sukob - Copyright Tanjug/Yue Yuewei/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tokom višečasovnog video razgovora, američki predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Ðinping istakli su odgovornost svojih država prema svetu i potrebu da se izbegnu sukobi.

"Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Američkih Država da obezbedimo da nadmetanje između naše dve zemlje ne preraste u sukob, bilo namerno ili nenamerno. Držimo se samo jednostavnog, direktnog nadmetanja", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

SAD i Kina se ne slažu, između ostalog, oko porekla pandemije koronavirusa, pravila trgovine i konkurencije, širenja nuklearnog arsenala Pekinga, odnosa prema Tibetu i pojačanog pritiska Kine na Tajvan.

"Spor" oko prijateljstva

Si je nazvao Bajdena svojim "starim prijateljem" i rekao da dve strane moraju povećati komunikaciju i saradnju kako bi rešavale mnoge izazove sa kojima se suočavaju, ali Bajden je još ranije osporio karakterizaciju njihovog odnosa kao starog prijateljstva.

U junu je jedan novinar pitao Bajdena (78) da li bi mogao da nazove Sija "starim prijateljem", a Bajden je odgovorio: "Hajde da rasčistimo nešto. Mi se dobro znamo, ali nismo stari prijatelji. U pitanju je čist posao".

Uoči jučerašnjeg sastanka portparolka Bele kuće Džin Psaki je, upitana da prokomentariše ovu razmenu dva predsednika, rekla: "Pa... mogu da potvrdim... on ga još uvek ne smatra ''starim prijateljem'', tako da ostaje dosledan".

Govoreći preko prevodioca, Si je rekao da Kina i SAD kao dve najveće svetske ekonomije i stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju da osnaže komunikaciju i saradnju.

Bajden je obećao da će se pozabaviti pitanjima koja izazivaju zabrinutost, uključujući ljudska prava i druga pitanja u indo-pacifičkom regionu, dodavši da on i Si nikada nisu bili "tako formalni jedno s drugim”.

Ni reči o Olimpijskim igrama

Kineski predsednik Si Ðinping je rekao predsedniku Bajdenu da će Peking morati da preduzme "odlučne mere" ako snage "protajvanske nezavisnosti" pređu "crvenu liniju", objavili su kineski državni mediji, nakon video sastanka dvojice lidera.

Pozivajući se na centralnu kinesku televiziju, agencija RIA Novosti prenosi da je Bajden rekao Siju da SAD ne podržavaju nezavisnost Tajvana i da se nadaju da će u Tajvanskom zalivu biti očuvani mir mir i stabilnost.

Predsednik Kine je u toku razgovora izrazio nadu da će Bajden vratiti politiku SAD prema Kini na racionalan kolosek, prenela je agencija Sinhua.

Agencija takođe navodi da je Si istakao da SAD moraju da prestanu da se skrivaju iza pitanja nacionalne bezbednosti kako bi vršile pritisak na kineske kompanije i ukazao da trgovinsko-ekonomski odnosi ne bi trebalo da se politizuju.

Bajden je obećao da će se pozabaviti pitanjima koja izazivaju zabrinutost, uključujući ljudska prava i druga pitanja u indo-pacifičkom regionu, dodavši da on i Si nikada nisu bili "tako formalni jedno s drugim".

 

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Ðinping razgovarali su, između ostalog o politici Kine na Tibetu, u Hong Kongu i u provinciji Sinđang navodi se u saopštenju Bele kuće, nakon tročasovnog virtuelnog razgovora dvojice lidera.

"Predsednik Bajden je izrazio zabrinutost zbog prakse NR Kine u Sinđangu, na Tibetu i u Hong Kongu, kao i zbog stanja ljudskih prava u širem smislu“, saopštila je Bela kuća, prenosi Rojters.

Jučerašnji razgovor, koji je inicirao Bajden, imao je za cilj da odnose dve zemlje uravnoteži i učini ih manje napetim.

U skladu s tim, jedan američki zvaničnik je potvrdio da u razgovoru dvojice lidera nisu spominjane predstojeće Zimske olimpijske igre u Kini i eventualno neučešće SAD.

Američki predsednik se široko osmehnuo kada se kineski predsednik pojavio na velikom ekranu u sali za konferencije, a jučerašnji razgovor je bio prvi licem u lice otkako je Bajden postao predsednik.

 

Komentari (0)

Svet