Fokus

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu pred sudom zbog optužbi za korupciju

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

10:17

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu pred sudom zbog optužbi za korupciju
Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu pred sudom zbog optužbi za korupciju - Copyright AP/ Jack Guez

veličina teksta

Aa Aa

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu se danas pojavio pred sudom prvi put posle više od pola godine, jer je jedna osoba spremna da se izjasni protiv njega u korupcionaškom slučaju.

Nir Hefec, bivši Netanjahuov pomoćnik, glavni je svedok optužbe u slučaju protiv Netanjahua, a njegova blizina bivšem premijeru tokom nekoliko godina na funkciji ključni je deo dokaza, prenosi agencija AP.

Hefec je 2009. godine napustio dugu novinarsku karijeru da bi radio kao portparol Netanjahuove vlade, a zatim je 2014. godine postao portparol i savetnik porodice Netanijahu.

Netanijahu je danas ušao u sudnicu u pratnji advokata, svog mlađeg sina Avnera i jednog para pristalica iz njegove stranke "Likud". Prisustvo snaga bezbednosti oko zgrade bilo je mnogo manje nego na prošlim sednicama, kada je Netanijahu bio premijer.

Njegovi advokati su odmah zatražili da se današnja sednica odloži nakon izveštaja da je još jedan svedok izneo nove dokaze u kojima se navodi da je Netanjahuova supruga Sara prihvatila skupu narukvicu na poklon od dvojice prijatelja milijardera, holivudskog producenta Arnona Milčana i australijskog milijardera Džejmsa Pakera. Takođe, advokati su tvrdili da su bivši premijer i njegova supruga zatečeni optužbama i da imaju pravo da prouče dokaze.

Kako navodi AP, Netanjahu je optužen za prevaru, kršenje poverenja i primanje mita u tri odvojena slučaja. U prvoj optužbi se navodi da je Netanijahu navodno primao poklone vredne više stotine hiljada dolara od bogatih prijatelja, uključujući Milcana i Pakera.

U drugom slučaju, Netanjahu je optužen da je orkestrirao pozitivno izveštavanje o sebi u jednom vodećem izraelskom listu u zamenu za promovisanje zakona koji bi naštetio glavnom rivalu tog lista.

Treći slučaj, pod imenom "slucaj 4000", tiče se toga da je Netanijahu navodno promovisao propise u korist telekomunikacione kompanije "Bezek" koji su joj doneli milione dolara u zamenu za pozitivno izveštavanje o premijeru na novinskom sajtu te kompanije Vala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet