Fokus

Američki stručnjak: Ako ne istražimo poreklo kovida 19, imaćemo kovid 23

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2021

-

20:03

Američki stručnjak: Ako ne istražimo poreklo kovida 19, imaćemo kovid 23
Američki stručnjak: Ako ne istražimo poreklo kovida 19, imaćemo kovid 23 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istraga o poreklu kovida-19 je "apsolutno kritična" ukoliko želimo da sprečimo naredne pandemije i izbegnemo "kovid-32", rekao je američki ekspert Piter Hotec.

"Imaćemo kovid 26 i kovid 32 ukoliko ne shvatimo potpuno poreklo kovida 19. Ovo je apsolutno kritično", izjavio je za NBC Hotec, koji je dekan nacionalne škole za tropsku medicinu na medicinskom Bejlor koledžu u Hjustonu, u američkoj državi Teksas.

Hotec je kazao da veruje da SAD moraju da urade mnogo više nego da pokreću istrage o teorijama da je virus prešao sa životinja, ili da je "iscureo" iz laboratorije u kineskom Vuhanu, dodaje Njujork post.

"Smatram da smo uradili koliko smo mogli na obaveštajnom polju. SAD treba da pošalju stručnjake u epicentar pandemije, u Vuhan. Potreban je tim naučnika, genetičara, biologa, stručnjaka za slepe miševe, da provedu u kineskoj provinciji Hubej šest do 12 meseci, kako bismo potpuno otkrili izvor kovida 19", naglasio je Hotec.

On dodaje da je "svestan da Kina neće pristati na punu saradnju".

"Moramo da pritisnemo jaku Kinu, pa i mogućim sankcijama, kako bi dozvolila timu vrhunskih epidemiologa i virusologa da imaju nesmetani pristup životinjama, ljudima i uzorcima iz laboratorije", dodao je Hotec.

Komentari (0)

Svet