Fokus

Tri godine i pet meseci zatvora za "Kjuanon šamana", jednog od simbola upada na Kapitol hil

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

22:27

Tri godine i pet meseci zatvora za "Kjuanon šamana", jednog od simbola upada na Kapitol hil
Tri godine i pet meseci zatvora za "Kjuanon šamana", jednog od simbola upada na Kapitol hil - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki Savezni sud danas je osudio jednog od demonstranata koji su upali u Kapitol, poznatog kao "Qanon šaman", na tri godine i pet meseci zatvora zbog njegove uloge u demonstracijama 6. januara ove godine.

Džejkob Čensli je zbog svog obojenog lica, krzna i rogova na glavi postao jedan od simbola krvavog upada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa u središte američke demokratije, na dan potvrđivanja izborne pobede demokrate Džozefa Bajdena koju je republikanac osporavao, prenele su agencije.

Tužioci su za Čenslija tražili dužu zatvorsku kaznu od 51 mesec nakon što je on u septembru priznao krivicu za učestvovanje u sprečavanju rada američkog Kongresa.

Kazna od 41 meseca zatvora odgovara onoj koju je isti sudija izrekao treneru borilačkih sportova koji je snimljen kako tokom tih događaja udara policajca. To su do sada dve najstrože kazne od ukupno 675 optuženih.

Sudija je rekao da veruje Čensliju, pritvorenom od januara, da se "vratio na pravi put".

"Najteži deo ovoga je što znam da sam ja taj kojeg treba kriviti. Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice", rekao je on u izjavi pre nego što mu je izrečena presuda, govoreći i o svom teškom detinjstvu.

Čensliju je u zatvoru dijagnostifikovana shizofrenija, uz bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost. U događajima 6. januara živote je izgubilo četvoro ljudi, a povređeno ih je ukupno 140

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet