Fokus

Kubanski disident Garsia otišao u Španiju: Nisam mogao više da ćutim

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

17:49

Kubanski disident Garsia otišao u Španiju: Nisam mogao više da ćutim
Junior Garsia - Copyright Tanjug AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Kubanski disident Junior Garsia izjavio je danas da je napustio Kubu i otišao u Španiju nakon što su vlasti prekinule njegove i telefonske linije njegovih bliskih rođaka i zapretile im odmazdom ako se pojave na planiranim protestima.

Garsia (39), čiji je plan za održavanje masovnog protesta u ponedeljak proglašen nezakonitim i blokiran od strane lokalnih vlasti, stigao je u sredu u Madrid nakon što je obezbedio vizu od španske Vlade, preneo je Rojters.

Garsia je rekao da bi njegov odlazak sa Kube bio odličan za film jer, kako je rekao, očekuje da će ga policija zaustaviti ili mu zapretiti svakog trenutka.

Kubanska Vlada ga je pustila da ode kako bi ga ućutkala, naveo je, dodajući da je otputovao u Španiju "da bi dao glas onima koji su potisnuti".

"Nisam mogao da ćutim, zato sam došao u Španiju", istakao je on.

Garsia je kazao da je njegovim rođacima rečeno da će izgubiti posao i da mogu da odu u zatvor ako učestvuju u protestima.

On je postao centralna ličnost kubanskog disidentskog pokreta nakon protesta u julu koji je privukao hiljade ljudi na ulice da demonstriraju protiv nestašice osnovnih namirnica, ograničenja građanskih sloboda i borbe protiv pandemije korona virusa, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet