Fokus

"Ritenhaus nije kriv": Američki tinejdžer oslobođen svih optužbi za dvostruko ubistvo u Kenoši

Komentari

Autor: Euronews

19/11/2021

-

20:06

"Ritenhaus nije kriv": Američki tinejdžer oslobođen svih optužbi za dvostruko ubistvo u Kenoši
"Ritenhaus nije kriv": Američki tinejdžer oslobođen svih optužbi za dvostruko ubistvo u Kenoši - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Američki tinejdžer Kajl Ritenhaus (18) oslobođen je svih optužbi za ubistvo dve osobe i ranjavanje treće tokom prošlogodišnjih nemira u Kenoši u Viskonsinu.

Porota, koju čini 12 članova, je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dve tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dve tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbednosti za vreme uličnih protesta koje su pratile pljačke i paljenje imovine, 25. avgusta 2020. godine. 

Ritenhaus se pred sudom branio izjavom da je zločine počinio u samoodbrani, prenosi Euronews.

On je tokom svedočenja zaplakao, dok je pričao o pucnjavi tokom haotične noći nemira.

Odbrana je tvrdila da je Ritnehaus više puta napadnut i da je upucao muškarce iz straha za sopstveni život. Predstavili su ga kao tinejdžera zainteresovanog za svoju zajednicu, koji je došao u Kenošu da brani privatnu svojinu posle nekoliko noći nereda u gradu južno od Milvokija.

Advokati okrivljenog tvrdili su da je on "pokušavao da pomogne ovoj zajednici" i "reagovao na ljude koji su ga napali", preneo je CNN.

U međuvremenu, tužioci su postavili pitanje zašto je Ritenhaus prekršio policijski čas u gradu u kojem nije živeo i "pretvarao se da čuva" ljude i imovinu sa kojima nije bio upoznat.

Suđenje je dovelo do velikih rasprava u američkoj javnosti, naročito oko pitanja rasizma iako su i Ritenhaus i ljudi na koje je pucao - belci.

Podsetimo, pucnjava u kojoj su poginule dve osobe a jedna teško ranjena se desila na demonstracijama Black lives mater u gradu Kenoša.

Ritenhaus je poluautomatskim oružjem ubio 36-godišnjeg Džozefa Rozenbauma i 26-godišnjeg Entonija Hubera i ranio 28-godišnjeg Gejdža Groskrojca.

Povod za demonstracije bilo je teško ranjavanje Afroamerikanca Džeka Blejka u koga je policajac pucao sedam puta u leđa prilikom hapšenja. 

Blejk je nakon tog napada ostao paralizovan od struka naniže.

Komentari (0)

Svet