Fokus

Netanijahu pred sudom zbog korupcije, svedoči blizak saradnik

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

12:01

Netanijahu pred sudom zbog korupcije, svedoči blizak saradnik
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnja osoba od poverenja bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanijahua počela je danas da svedoči protiv njega na suđenju za korupciju.

Nir Hefec, bivši Netanijahuov portparol, ključni je svedok optužbe u kojoj se tvrdi da je Netanijahu počinio prevaru, zloupotrebio poverenje i da je primao mito, prenosi agencija AP.

Bivši premijer, a sada lider opozicije, međutim negira da je počinio bilo kakvo krivično delo. Netanijahu se jutros pojavio u Okružnom sudu u Jerusalimu u pratnji svojih kolega političara iz stranke Likud.

U svom uvodnom svedočenju, Hefec je rekao da je Netanijahu bio "manijak za kontrolu" kada je u pitanju njegov javni imidž, i da njegova kontrola nad svime što se tiče medijskih stvari i nad njegovim kanalima na društvenim mrežama nije mogla biti veća.

Hefec je 2009. godine napustio dugu novinarsku karijeru da bi radio kao portparol Netanijahuove vlade, a 2014. godine je postao portparol i savetnik porodice Netanijahu.

On je 2018. godine, nakon što je uhapšen u sklopu jednog slučaja istrage korupcije, potpisao sporazum o svedočenju i predao je istražiteljima snimke razgovora sa Netanijahuom i njegovom porodicom.

Svedočenje Hefeca je bilo odloženo za nedelju dana nakon što su Netanijahuovi branioci zatražili vreme za pregled novih dokaza.

U informacijama obelodanjenim prošle nedelje navodi se da je Netanijahuova supruga Sara prihvatila skupu narukvicu na poklon od dva prijatelja milijardera, holivudskog producenta Arnona Milčana i australijskog milijardera Džejmsa Pakera.

Optužen u tri odvojena slučaja

U prvoj optužnci se navodi da je Netanijahu navodno primao poklone vredne više stotine hiljada dolara od bogatih prijatelja, uključujući Milčana i Pakera.

U drugom slučaju, Netanijahu je optužen da je orkestrirao pozitivno izveštavanje o sebi u jednom vodećem izraelskom listu u zamenu za promovisanje zakona koji bi naštetio glavnom rivalu tog lista.

Treći slučaj, pod imenom "slučaj 4000", tiče se toga da je Netanijahu navodno promovisao propise u korist telekomunikacione kompanije "Bezek" koji su joj doneli milione dolara u zamenu za pozitivno izveštavanje o premijeru na novinskom sajtu te kompanije Vala (Walla).

Komentari (0)

Svet