Fokus

Peking: SAD greše što zovu Tajvan na Samit za demokratiju

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

10:12

Peking: SAD greše što zovu Tajvan na Samit za demokratiju
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vlada upozorila je administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da čini "grešku" pozivajući Tajvan da učestvuje na Samitu za demokratiju zajedno sa 109 drugih predstavnika demokratskih vlada.

Tajvan se našao na američkoj listi učesnika Samita za demokratiju koju je Stejt department juče objavio, iako Peking insistira da je to kineska provincija i optužuje vladu u Tajpeju za separatizam, prenosi Gardijan.

Ovaj skup je prvi test za obećanje koje je u februaru dao američki predsednik Džozef Bajden da će vratiti SAD na poziciju globalnog lidera koji će biti u stanju da se suoči sa autoritarnim globalnim snagama koje predvode Kina i Rusija.

Portparolka kineske Kancelarije za Tajvan Žu Fenglian upozorila je danas da je pozivanje Tajvana na samit "greška" i poručila da se Peking protivi "bilo kakvoj zvaničnoj interakciji na relaciji SAD i kineski region Tajvan".

"Ovaj stav je jasan i dosledan. Pozivamo SAD da se drže principa jedne Kine", rekla je Fenglian.

Na listi pozvanih nema Kine i Rusije, a poziv Tajvanu upućen je nakon što je Kina pojačala globalni pritisak da se degradiraju ili prekinu odnosi sa ostrvom. Tajvan se drži stava da Peking nema pravo da govori u njegovo ime.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet