Fokus

Nuklearni bombarderi Kine u zoni tajvanske raketne odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

12:54

Nuklearni bombarderi Kine u zoni tajvanske raketne odbrane
Nuklearni bombarderi Kine u zoni tajvanske raketne odbrane - Copyright Tanjug/Jin Danhua/Xinhua via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Dva kineska nuklearna bombardera H-6 poletela su danas ka jugu Tajvana, kao deo formacije od ukupno devet aviona kineskog ratnog vazduhoplovstva koji su leteli u zoni protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Dva bombardera H-6 su letela iznad kanala Baši koji razdvaja Tajvan od Filipina, a potom su se vratili u Kinu, dok su drugi kineski ratni avioni leteli nadomak ostrva Pratas koje je pod kontrolom Tajvana, navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva, prenosi Rojters.

U međuvremenu, Kina je danas smanjila nivo svojih diplomatskih odnosa sa Litvanijom ispod nivoa ambasadora, kao dodatni odgovor na odluku Viljnusa da na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, otvori diplomatsko predstavništvo.

Kina je ranije proterala litvanskog ambasadora iz Pekinga i povukla svog ambasadora iz Viljnusa, želeći da istakne osetljivost pitanja statusa Tajvana, preneo je ranije AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Litvaniju za "podrivanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta" i pozvalo je litvansku vladu da "odmah ispravi greške".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet