Planeta

UN apeluje na Kinu da oslobodi bolesnu novinarku koja je u zatvoru zbog izveštavanja o koronavirusu

Komentari

Autor: Gardijan

20/11/2021

-

10:07

UN apeluje na Kinu da oslobodi bolesnu novinarku koja je u zatvoru zbog izveštavanja o koronavirusu
Uhapšena novinarka - Copyright profimedia/AFP PHOTO / YouTube

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene Nacije apelovale su na Kinu da oslobodi novinarku koja je uhapšena zbog izveštavanja o odgovoru države na izbijanje koronavirusa. Njena porodica kaže da je ona u lošem stanju jer štrajkuje glađu.

UN su alarmirale da je Zang Zan (38) veoma lošeg zdravlja, kao i da joj je život ugrožen zbog štrajka glađu.

"Pozivamo kineske vlasti da razmisle o momentalnom i bezuslovnom puštanju Zang iz humanitarnih razloga i da joj pruže potrebnu medicinsku pomoć", rekla je Marta Hurtado, portparol UN.

Zang, bivši advokat, putovala je u Vuhan u februaru 2020, kako bi izveštavala o haosu u epicentru pandemije i telefonom snimala nadležne i postavljala im pitanja.

Privedena je u maju 2020. a u decembru iste godine osuđena na četiri godine zatvora zbog "započinjanje svađe i izazivanje nevolja", što je klasična optužba kojom vlast optužuje one koji se ne slažu sa njenim odlukama, prenosi Gardijan.

U čin protesta započinjala je više štrajkova glađu jer se ne slaže sa presudom, a njena porodica je upozorila da je izgubila mnogo na težini i da "možda neće preživeti".

Hurtado je rekla da su UN izrazile zabrinutost zbog ovog slučaja još od njenog hapšenja prošle godine. 

Zang je jedna od članova četvoročlane grupe građana novinara.

Hurtado je istakla da je slobodan protok bitnih informacija od velike važnosti u ranoj fazi početka kriznih situacija kao što su vanredne zdravstvene krize. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet