Fokus

Američko istraživanje: Pijačna prodavačica prvi slučaj koronavirusa u Vuhanu, a ne računovođa kao što se mislilo

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

08:24

Američko istraživanje: Pijačna prodavačica prvi slučaj koronavirusa u Vuhanu, a ne računovođa kao što se mislilo
Američko istraživanje: Pijačna prodavačica prvi slučaj koronavirusa u Vuhanu, a ne računovođa kao što se mislilo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi poznati pacijent oboleo od kovida-19 bila je prodavačica na pijaci u kineskom gradu Vuhanu, a ne računovođa koji nije imao nikakve veze sa pijacom, ali čiji je slučaj doprineo spekulacijama da je virus mogao da procuri iz laboratorije, tvrdi se u jednoj američkoj studiji.

Računovođa, za koga se smatralo da je prva osoba sa kovidom-19, izvestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. decembra 2019, nekoliko dana kasnije nego što je prvobitno bilo poznato, rekao je u studiji Majkl Vorobi, šef ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu u Arizoni, a objavljeno je u časopisu "Sajens".

Zabunu je, međutim, izazvao problem sa zubima koji je imao 8. decembra, prenosi agencija Rojters.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

"Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kovida registrovanog kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je prodavačica morskih plodova najraniji poznati slučaj, sa početkom bolesti 11. decembra", navodi se u studiji.

Rečeno je da je većina ranih simptomatskih slučajeva bila povezana sa pijacom, posebno sa njenim zapadnim delom gde su rakunoliki psi bili u kavezu, što je pružilo snažne dokaze o tome da pandemija potiče sa pijace gde se prodaju žive životinje.

Ovogodišnja zajednička studija Kine i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je odbacila teoriju da je kovid-19 nastao u laboratoriji, navodeći da je najverovatnija hipoteza da je prešao na ljude prirodnim putem, verovatno putem trgovine divljim životinjama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet