Fokus

Trojica optuženih za ubistvo Afroamerikanca proglašeni krivim

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

23:29

Trojica optuženih za ubistvo Afroamerikanca proglašeni krivim
Trojica optuženih za ubistvo Afroamerikanca proglašeni krivim - Copyright AP Photo/Stephen B. Morton, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Tri belca proglašena su danas krivim za ubistvo Afroamerikanca Ahmuda Arberija, koga su pratili i pucali na njega dok je džogirao u njihovoj četvrti, a nakon što je porota u američkoj državi Džordžiji odbacila njihovu tvrdnju o samoodbrani.

Porota, u kojoj su bili jedan Afroamerikanac i 11 belaca, donela je presudu nakon dvonedeljnog suđenja u priobalnom gradu Bransviku u Džordžiji, u slučaju u kojem se utvrđivalo jesu li optuženi imali pravo da se sukobe s nenaoružanim 25-godišnjim Arberijem u februaru prošle godine pošto su posumnjali da je provalnik i da beži nakon zločina, prenosi CNN.

Gregori Mekmajkl (65), njegov sin Trevis (35), koji su naoružani vozili pikap i komšija Vilijam Rodi Brajan (52) koji je pratio Arberija u drugom vozilu i snimio smrtonosnu pucnjavu, proglašeni su krivim za ubistvo, teški napad i zločinačku nameru da počine krivično delo, a tužilaštvo je za njih tražilo kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Advokati oca i sina Mekmajkl tvrdili su tokom suđenja da je ubistvo koje se dogodilo 23.februara 2020. godine bilo opravdano nakon što je Arberi projurio pored prilaza njihovoj kući u četvrti gde je zabležen niz provala, a oni su zgrabili oružje i krenuli u poteru za njim u svom kombiju, u čemu im se pridružio i Brajan.

Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu, a komšija je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor,a nakon svađe mladi Mekmajkl je zapucao i ubio mladića.

Mekmajklovi i Brajan su se izjasnili da nisu krivi po optužnici od devet tačaka, uključujući ubistvo, napad i nelegalno hapšenje.

Dok porodica žrtve tvrdi da je ubistvo bilo rasno motivisano, Mekmajklovi tvrde da su mislili da je Arberi provalnik dok se Brajan branio da je bio samo svedok.

Služba tamošnjeg tužioca, za kojeg je Gregori Mekmajkl, penzionisani policajac radio, skoro tri meseca nije izdala nalog za hapšenje, a tek kada je na društvenim mrežama objavljen snimak napada početkom maja 2020. istraga je poverena policiji te savezne države.

Nedugo zatim trojica napadača su uhapšena i optužena za ubistvo i za nezakonito privođenje.

Pritisak javnosti da se ovaj slučaj reši pojačao se posle smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je u Mineapolisu ubio policajac tokom privođenja, tako što mu je kolenom pritiskao vrat skoro devet minuta.

Komentari (0)

Svet