Fokus

Ubice iz panamske sekte osuđene na po 50 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

09:25

Ubice iz panamske sekte osuđene na po 50 godina zatvora
Ubice iz panamske sekte osuđene na po 50 godina zatvora - Copyright AP Photo/Arnulfo Franco, File

veličina teksta

Aa Aa

Sud je u petak u Panami izrekao maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora za sedam članova sekte "Novo svetlo Božje" koji su ubili ženu i šestoro dece u verskom obredu. Još dvojica pripadnika ovog kulta su osuđeni na po 47 godina zatvora.

Kult je funkcionisao oko tri godine u zaseoku Ngabe Bugle u El Teronu na panamskoj obali, a meštani su rekli da se kult promenio nakon što je jedan od članova imao "viziju" i rekao ostalima da su "određeni kako bi istrebili nevernike".

Ova grupa je 13. januara prošle godine pozvala jedan broj lokalnih stanovnika u svoju improvizovanu crkvu, odnosno drvenu šupu u kojoj su vršili obrede. Jedna od žena koje su preživele ovaj opasni obred, Dina Blanko, rekla je kako je otišla sa dvoje maloletne dece, od kojih je jedno imalo epilepsiju, i ocem. Kada su stigli, rečeno im je da drže oči zatvorene i da se mole.

"Osetila sam da mi je nešto udarilo u glavu, a onda ne znam šta mi se dogodilo. Pala sam na kolena", rekla je Blanko.

Vlasti su saopštile da su članovi kulta koristili Biblije, palice i mačete da udaraju vernike, od kojih su neki bili primorani da se skinu i hodaju po užarenom tlu. Ubijeni su ćerka Dine Blanko, njena trudna komšinica i petoro njene dece. Njihova tela su bačena u sveže iskopanu zajedničku grobnicu na seoskom groblju.

Selo od oko 300 stanovnika u velikoj meri je odsečeno od spoljašnjeg sveta. Stanovnici moraju satima da hodaju strmim i blatnjavim uskim putevima do čamaca, a onda njima moraju ići do drugih sela koja imaju struju, telefone, ambulante i policiju.

Komentari (0)

Svet