Fokus

Beloruski zatvorenik pokušao sebi da prereže vrat pred sudom

Komentari

Autor: Rojters, T.T.

01/06/2021

-

17:52

Beloruski zatvorenik pokušao sebi da prereže vrat pred sudom
Beloruski zatvorenik pokušao sebi da prereže vrat pred sudom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski zatvorenik, uhapšen tokom prošlogodišnjih protesta, pokušao je sebi da prereže grlo tokom sudskog ročišta u Minsku, nakon što mu je rečeno da će se njegovi porodica i komšije suočiti sa krivičnim gonjenjem, ukoliko se on ne izjasni krivim, javili su beloruski mediji.

Na snimku Radio Slobode prikazan je Stepan Latipov u sudnici kako leži na drvenoj klupi koja se nalazi u okviru zatvorskog kaveza, dok policajci stoje iznad njega, a posmatrači vrište. 

Drugi video snimak pokazuje kako Latipova odvode do kola Hitne pomoći. Lokalni mediji i grupa za ljudska prava Viasna 96 rekli su da je on još uvek živ.

"Beloruski aktivista, politički zatvorenik Stepan Latipov prerezao je sebi grlo danas u sudnici", napisala je na Tviteru prognana opozicionarka Svetlana Cikanuskaja.

"Pretili su mu progonom porodice ako ne prizna krivicu. To je rezultat državnog terora, represije i mučenja u Belorusiji. Moramo to odmah zaustaviti!", dodala je.

Policajci nisu mogli odmah da otvore kavez u kojem se zatvorenik nalazio jer nisu imali prave ključeve, izvestila je medijska kuća Nasha Niva.

"Do trenutka otvaranja ćelije, Stepan je već izgubio svest", naveli su.

Latipov je uhapšen prošlog septembra tokom sve jačih sigurnosnih akcija koje je predsednik Aleksandar Lukašenko sprovodio zbog masovnih protesta nakon osporenih izbora mesec dana ranije.

Uhapšen je u parku u Minsku koji neki lokalni stanovnici i mediji nazivaju "Trgom promena".

Optužen je za organizovanje nereda, pružanje otpora policiji i prevari, a takođe je na državnoj televiziji optužen i za planiranje trovanja policije. On negira bilo kakva nedela.

Lukašenkova vlada izazvala je veliku osudu Zapada krajem prošlog meseca kada je 26-godišnji novinar disident uhapšen nakon što su beloruske vlasti prizemljive avion kompanije Rajaner koji je leteo iz Atine do Vilnjusa. 

Komentari (0)

Svet