Fokus

Senat SAD usvojio meru za povećanje gornje granice zaduživanja

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

10:36

Senat SAD usvojio meru za povećanje gornje granice zaduživanja
Senat SAD usvojio meru za povećanje gornje granice zaduživanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Senat američkog Kongresa je usvojio i poslao predsedniku Džozefu Bajdenu na potpis prvi od dva akta koji su neophodni da bi se podigao gornji limit zaduživanja savezne vlade od 28,9 biliona dolara, i sprečilo neizvršavanje finansijskih obaveza države.

Senat je sa 59 glasova "za" i 35 "protiv" izglasao meru koja omogućava da predlog zakona o podizanju gornje granice duga na predstojecehm glasanju bude usvojen prostom većinom, prenosi Rojters.

Ovu meru je u Senatu podržalo i 10 republikanaca, među kojima je bio i lider republikanske manjine Mič Mekonel, koji je ranije ove nedelje rekao da smatra da je ta mera u najboljem interesu zemlje jer se time izbegava neizvršenje obaveza.

Predstavnički dom, predvođen demokratama, odobrio je pomenutu meru u sredu uveče sa 222 glasova "za" naspram 212 "protiv", uz podršku samo jednog republikanskog poslanika.

Očekuje se da će Bajden odmah potpisati ovu proceduralnu meru koja otvara put da narednih dana bude usvojen drugi predlog zakon, kojim bi se zapravo vladi dalo ovlašćenje za veće zaduživanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet