Fokus

Preinačena odluka britanskog suda: Asanž može biti izručen SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

11:43

Preinačena odluka britanskog suda: Asanž može biti izručen SAD
Preinačena odluka britanskog suda: Asanž može biti izručen SAD - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pežali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski apelacioni sud preinačio je presudu niže sudske instance i otvorio vrata za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama. Time je sud prihvatio žalbu SAD, koje terete Asanža za više krivičnih dela.

Na ovu odluku moguća je žalba Vrhovnom sudu, a da će to biti učinjeno, potvrdila je Asanžova verenica Stela Moris koja je rekla da će se njihov pravni tim "što pre bude moguće" žaliti na današnju odluku.

Današnjom odlukom sud je prihvatio žalbu SAD, koje terete Asanža za više krivičnih dela, uključujući optužbe za špijunažu. Početkom godine okružni sud je iz zdravstvenih razloga odbio zahtev SAD za izručenje Asanža,  ocenivši da bi on u američkom pravosudnom sistemu bio u opasnosti od samoubistva.

Sjedinjene Države su se žalile, osporavajući ideju da je Asanžovo mentalno zdravlje previše ranjivo, a advokat DŽejms Luis je tada rekao da Asanž "nema istoriju ozbiljne i trajne mentalne bolesti".

 

Vašington želi da sudi 50-ogodišnjem državljaninu Australije zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata u vezi sa američkim ratovima u Avganistanu i Iraku.

Asanž u SAD osuđen po 17 tačaka

Sjedinjene Američke Države su ranije pružile uveravanja Britaniji da će, ako izruči osnivača Vikiliksa, on moći u Australiji, zemlji rođenja, da odsluži bilo koju kaznu koju mu izrekne američki sud.

SAD su Asanža osudili po 17 tačaka za špijunažu 2019. godine na 175 godina zatvora, nakon što ga je ambasada Ekvadora, u kojoj se nalazio od 2012. godine predala britanskim vlastima.

Više grupa koje se bore za ljudska prava osudilo je način na koji se tretira Asanž, te tvrde da je kažnjen zbog raskrinkavanja zločina moćnih ljudi.

Podsetimo, Asanžova verenica Stela Moris pozvala je američkog predsednika Džoa Bajdena da preinači odluku administracije njegovog prethodnika Donalda Trampa i povuče tužbu protiv Asanža za špijunažu.

Tanjug AP/Frank Augstein

 

Ona je ispred zatvora Berlmarš, u kome se nalazi Asanž, rekla za agenciju PA da je potpuno jasno da je Bajdenova administracija trebalo da odbaci slučaj, prenosi Evening standard.

"Bajdenova administracija ne može istovremeno da brani slobodu medija i nastavlja ovaj postupak. To je gore od licemerja i direktan napad na temelje onoga što državu čini slobodnom i otvorenom, a to je nešto što ne može da se pali i gasi na prekidač. To je mračna ostavština koju Bajden čini svojom, osim ako ne napravi zaokret, a to bi morao da učini", rekla je Moris, koja sa Asanžom ima dvoje dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet