Planeta

Džulijan Asanž dobio dozvolu da se oženi u zatvoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, SkyNews

12/11/2021

-

07:47

Džulijan Asanž dobio dozvolu da se oženi u zatvoru
Džulijan Asanž - Copyright AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž  (50) dobio je dozvolu da se oženi svojom dugogodišnjom partnerkom u londonskom zatvoru u kojem se sada nalazi.

Verenica Stela Moris objavila je tu vest na Tviteru.

"Laknulo mi je, ali i dalje sam ljuta što je bio potreban pravni postupak da bi se zaustavilo nezakonito mešanje u naše osnovno pravo na brak", napisala je ona.

Zatvorenicima u Velikoj Britaniji dozvoljeno je da se venčavaju zakonom iz 1983. godine, a ukoliko se odobri molba, zatvorenik i partner plaćaju punu cenu venčanja, bez pomoći države.

Moris i Asanž se znaju od 2011. godine, a buduća supruga osnivača Vikiliksa navela je da ga je posećivala u ekvadorskoj ambasadi skoro svaki dan i da je morala "vrlo dobro da upozna Džulijana".

Njih dvoje su u vezi od 2015. godine i verili su se dve godine kasnije.

Asanž je u zatvoru visoke bezbednosti već više od dve godine. Britanski sud razmatra zahtev SAD da ga izruči kako bi se suočio sa optužbama za špijunažu i, ako bude osuđen, Asanž bi mogao da se suoči sa 175-godišnjom zatvorskom kaznom.

Sjedinjene Američke Države su pružile uveravanja Britaniji da će, ako izruči osnivača Vikiliksa, on moći u Australiji, zemlji rođenja, da odsluži bilo koju kaznu koju mu izrekne američki sud.

SAD su Asanža osudili po 17 tačaka za špijunažu 2019. godine na 175 godina zatvora, nakon što ga je ambasada Ekvadora, u kojoj se nalazio od 2012. godine predala britanskim vlastima.

Više grupa koje se bore za ljudska prava osudilo je način na koji se tretira Asanž, te tvrde da je kažnjen zbog raskrinkavanja zločina moćnih ljudi.

Podsetimo, Stela Moris pozvala je američkog predsednika Džoa Bajdena da preinači odluku administracije njegovog prethodnika Donalda Trampa i povuče tužbu protiv Asanža za špijunažu.

Ona je ispred zatvora Berlmarš, u kome se nalazi Asanž, rekla za agenciju PA da je potpuno jasno da je Bajdenova administracija trebalo da odbaci slučaj, prenosi Evening standard.

"Bajdenova administracija ne može istovremeno da brani slobodu medija i nastavlja ovaj postupak. To je gore od licemerja i direktan napad na temelje onoga što državu čini slobodnom i otvorenom, a to je nešto što ne može da se pali i gasi na prekidač. To je mračna ostavština koju Bajden čini svojom, osim ako ne napravi zaokret, a to bi morao da učini", rekla je Moris, koja sa Asanžom ima dvoje dece.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet