Fokus

Bela kuća: Nikaragva izgubila demokratskog partnera

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

23:10

Bela kuća: Nikaragva izgubila demokratskog partnera
Bela kuća: Nikaragva izgubila demokratskog partnera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Nikaragve da prekine diplomatske odnose sa Tajvanom lišava ovu zemlju demokratskog partnera, saopštila je danas portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Iznenadni diplomatski zaokret Nikaragve, koja je prekinula odnose sa Tajvanom, a uspostavila odnose sa Kinom, deo je napora vlade predsednika Danijela Ortege da se zaštiti od nedavnih međunarodnih sankcija protiv Managve, rekao je Rojtersu danas visoki zvaničnik američke administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Ovaj potez Nikaragve usledio je posle nekoliko meseci pogoršanja odnosa između Ortege i administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, a Vašington je uveo nove ciljane sankcije nikaragvanskim zvaničnicima nakon novembarskih izbora u toj zemlji, za koje tvrdi da su bili neregularni.

Kina i Nikaragva ponovo su uspostavile diplomatske odnose danas, nakon što je ta centralnoamerička država prekinula odnose sa Tajvanom, na koji Kina polaže pravo.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je, najavljujući odluku nakon sastanka sa ministrom finansija Nikaragve i dvojicom sinova predsednika Danijela Ortege u severnom kineskom gradu Tjenđinu, saopštilo da je ta zemlja napravila "pravi izbor" koji je u skladu sa "težnjama naroda", prenosi agencija Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet