Fokus

Nikaragva se povlači iz Organizacije američkih država zbog optužba na račun predsednika

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

22:11

Nikaragva se povlači iz Organizacije američkih država zbog optužba na račun predsednika
Danijel Ortega - Copyright AP/Alfredo Zuniga

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Nikaragve saopštila je danas da će se povući iz Organizacije američkih država (OAS), regionalnog tela koje je optužilo vladu predsednika Danijela Ortege za represiju i nameštanje rezultata ovomesečnih izbora.

Ministar spoljnih poslova Nikaragve Denis Monkada rekao je na konferenciji za novinare da je poslao "zvanično saopštenje" generalnom sekretaru OAS Luisu Almagru pozivajući se na "ponovljene akte mešanja" tog tela u Nikaragvi, prenosi AP.

Ortega je obezbedio četvrti uzastopni mandat na predsedničkoj funkciji nakon izbora, koje je zvanični Vašington nazvao lažnim, zbog Orteginog potiskivanja protivnika, pošto je sedam njegovih potencijalnih protivkandidata uhapšeno i zatvoreno u mesecima pre izbora.

"Generalna skupština OAS prošle nedelje je izglasala osudu predsedničkih izbora u Nikaragvi, poručivši da oni “nisu bili slobodni, pošteni ili transparentni i da nemaju demokratski legitimitet".

Dvadeset pet zemalja Amerike glasalo je za rezoluciju, dok je sedam, uključujući Meksiko, bilo uzdržano, a samo je Nikaragva glasala protiv.

SAD uvele sankcije vladi Nikaragve

Pre nekoliko dana, predsednik SAD Džozef Bajden izdao je proklamaciju kojom se članovima vlade Nikaragve uključenim u politiku, koju je okarakterisao kao "podrivanje demokratije", zabranjuje ulazak u SAD.

"Represivni i uvredljivi potezi Ortegine vlade i onih koji je podržavaju primoravaju SAD da deluju", naveo je Bajden u proglasu, preneo je Rojters. Ortega je izabran za četvrti petogodišnji mandat sa 75,92 odsto glasova, prema izbornom telu koje navodi da je izlaznost bila 65,35 odsto.

Vrhovno izborno veće Nikaragve (CSE) potvrdilo je trijumf kandidata Sandinističkog fronta nacionalnog oslobođenja (FSLN), tako da će on nastaviti svoj četvrti uzastopni mandat do 2027. godine. Bajden je, u saopštenju objavljenom pred kraj glasanja izbora održanih 7. novembra, nazvao izborni proces Nikaragve nameštenim, navodeći da će SAD koristiti sva raspoloživa sredstva da pozove vladu Nikaragve na odgovornost.

"Porodica Ortega i Muriljo sada vladaju Nikaragvom kao autokrate, i ne razlikuju se od porodice Somosa protiv koje su se Ortega i sandinisti borili pre četiri decenije", rekao je Bajden.

Vladajući Sandinistički front i njegovi saveznici kontrolišu Kongres i sve vladine institucije. Ortega je prvo bio predsednik od 1985. do 1990. godine, da bi se opet 2007. godine vratio na vlast. Nedavno je svoju suprugu, potpredsednicu Rosario Muriljo, proglasio za "kopredsednicu" države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet