Fokus

Mišel: Lideri Evropskog saveta su jednoglasni po pitanju produživanja ekonomskih sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

08:10

Mišel: Lideri Evropskog saveta su jednoglasni po pitanju produživanja ekonomskih sankcija Rusiji
Mišel: Lideri Evropskog saveta su jednoglasni po pitanju produživanja ekonomskih sankcija Rusiji - Copyright Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri 27 zemalja članica EU jednoglasno su se dogovorili da produže ekonomske sankcije protiv Rusije za dodatni šestomesečni period, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Lideri Evropskog saveta su se jednoglasno složili da produže ekonomske sankcije protiv Rusije. Pozivamo Rusiju da se pridržava svog dela dogovora i da nastavi sa primenom Minskih sporazuma", izjavio je sinoć Mišel, a prenosi ruska agencija TASS.

Jedan neimenovani evropski zvaničnik je za TA S rekao da će sankcije biti produžene do 31. jula, a prema rečima diplomate, odluka će biti doneta u narednim nedeljama i zvanično objavljena u Službenom glasniku EU. Inače, sadašnja ograničenja trebalo da je da važe do 31. januara.

Lideri Evropske unije su se, takođe, na jučerašnjem samitu dogovorili da će uvesti dodatne ekonomske sankcije Rusiji, u tandemu sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, ako ruska vojska izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imaće ogromne posledice i ozbiljne troškove kao odgovor, uključujući restriktivne mere koordinisane sa partnerima", istakli su lideri EU u završnom saopštenju objavljenom nakon jučerašnjeg samita u Briselu.

Iako se na samitu nije raspravljalo o sankcijama, diplomate su istakle da bi nove mere mogle da obuhvate ciljane ruske oligarhe, zabranu transakcija EU sa privatnim ruskim bankama i moguće isključenje svih ruskih banaka iz SWIFT mreže koja je "žila kucavica" međunarodnih transfera novca.

Lideri EU su, međutim, poručili i da blok “ohrabruje diplomatske napore i podržava Normandijski format u postizanju pune implementacije Minskih sporazuma”, misleći na mirovne sporazume iz perioda 2014-2015. dogovorene sa Nemačkom, Francuskom, Ukrajinom i Rusijom.

EU je 2014. godine uvela sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini i pripajanja Krima Ruskoj Federaciji. Kremlj poriče optužbe Zapada, uključujući bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet