Fokus

Predsednik Brazila razbesneo građane, stiže Kopa Amerika dok traju masovni protesti

Komentari

Autor: Euronews/N. Z.

02/06/2021

-

22:31

Predsednik Brazila razbesneo građane, stiže Kopa Amerika dok traju masovni protesti
Predsednik Brazila razbesneo građane, stiže Kopa Amerika dok traju masovni protesti - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro potvrdio je u utorak da će njegova zemlja biti domaćin takmičenja Kopa Amerika, uprkos tome što se država suočava sa ogromnim problemima kada je reč o pandemiji koronavirusa. Potez Brazila naljutio je brojne građane ove zemlje, već nezadovoljne načinom na koji je odgovoreno na krizu.

"Što se tiče savezne vlade, Kopa Amerika će se održati u Brazilu. Od početka pandemije, kako sam govorio, žao mi je zbog umrlih, ali moramo da živimo", rekao je Bolsonaro u saopštenju.

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) objavila je ranije ove nedelje nameru da turnir u fudbalu prebaci iz Argentine u Brazil i javno se zahvalila brazilskom predsedniku što je "otvorio vrata njegove zemlje", prenosi CNN.

Turnir bi, kako je planirano, trebalo da počne za manje od dve nedelje.

Odluka o održavanju ove sportske manifestacije u zemlji koja je zabeležila više od 16 miliona obolelih i više od 462.000 umrlih izazvala je brojne kritike na račin vlade, koja više od godinu dana nailazi na osude sa različitih strana zbog načina na koji je odgovorila na korona-krizu. 

Samo tokom prethodnog meseca u Brazilu je od kovida 19 umrlo 56.000 judi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Brazil je zapravo drugi na svetu po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa, odmah iza SAD.

EPA/Joedson Alves

 

Inače, komisija formirana u parlamentu trenutno sprovodi istragu o načinu na koji je vlada odgovorila na pandemiju, a tokom saslušanja u utorak, izvestilac Renan Kaleiros rekao je da je "neverovatno" da vlada želi da bude domaćin ovako velikog događaja.

"Neverovatno je da vlada želi da ugosti Kopa Ameriku ovde u Brazilu, u ovom trenutku kada je pandemija najgora, puni naša groblja i naše jedinice intenzivne nege kao nikada pre. I treći talas počinje da dolazi", rekao je on.

Ukoliko sve bude išlo po planu, Kopa Amerika bi trebalo da počne 13. juna. Turnir, zakazan prvobitno zapravo za 2020, odložen je za godinu dana zbog pandemije. Trebalo je da originalno održi u Argentini i Kolumbiji od 13. juna do 10. jula, što je prvi put u istoriji ovog turnira da su dve zemlje domaćini.

Kolumbija je onda skinuta sa "dužnosti domaćina" 20. maja nakon što su se zemljom proširili protesti zbog kontroverzne fiskalne reforme koju je predstavio predsednik Ivan Duke.

Zašto je pokrenuta istraga

Odlaganje vakcinisanja, nedostatak kiseonika, neefiksni kovid tretmani - sve to su bili razlozi da komisija u Brazilu pokrene istragu o tome kakvu ulogu je imao Žair Bolsonaro u nastanku jednog od najgorih žarišta koronavirusa u svetu.

Za Bolsonara kovid 19 nije bio ništa drugo nego "mala prehlada", a Brazilcima je preporučio da "prestanu da kukaju".

Pre mesec dana komisija u Senatu je najavila istragu o njegovoj administraciji, odnosno o tome kako se odnosila prema pandemiji. Istraga bi trebalo da traje 90 dana i mogla bi da ima ozbiljne efekte na Bolsonarovu političku budućnost.

Tanjug/AP/Bruna Prado

 

Glavni cilj istrage je da se utvrdi ko je odgovoran za ono što je nazvan "grub odgovor na pandemiju". Mnogi zdravstveni eksperti krivili su Bolsonarovu vladu za to, a jedna studija Univerziteta u Sao Paulu i grupe za ljudska prava "Konektas", čak je nazvala njegovo rukovanje "institucionalnom strategijom  za širenje koronavirusa u zemji".

Jedna od važnih tačaka istrage biće odbijanje ponuda za raspodelu vakcina, uključujući i Fajzerovih, te uključuvanje u lečenje neproverenih lekova. Uz to, reči će biti i o tome kako je došlo do nedostatka kiseonika u bolnicama u državi Amazonas.

Ministri dolazili i odlazili

Za nešto više od godinu dana, od kada se svet suočio sa pandemijom, na poziciji ministra zdravlja u Brazilu smenilo se nekoliko ljudi. Niko nije ostao duže od godinu dana. U martu ove godine je smrtonosni drugi talas doveo broj umrlih do katastrofalnog nivoa.

Iako se zemlja suočavala sa punim bolnicama, ali i novim sojevima koronavirusa, vakcinisanje u Brazilu je išlo izuzetno sporo. Sa obe doze vakcinisano je svega deset odsto populacije.

Pre nekoliko dana je u Brazilu održan masovni protest upravo zbog načina na koji se brazilska vlada nosila sa krizom. U prestonici Braziliji na hiljade ljudi marširalo je ispred Kongresa i pozivalo Bolsonarov impičment. Demonstracije su održane i u drugim gradovima, uključujući Rio de Žaneiro.

Prema različitim podacima, podrška Bolsonaru tokom pandemije se strmoglavila, a upravo ovi protesti mogli bi još jače da pritisnu predsednika.

Komentari (0)

Svet