Fokus

Univerzitet Hongkong uklonio statuu u čast ubijenih na Tjenanmenu

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

08:31

Univerzitet Hongkong uklonio statuu u čast ubijenih na Tjenanmenu
Univerzitet Hongkong uklonio statuu u čast ubijenih na Tjenanmenu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći univerzitet u Hongkongu uklonio je statuu iz studentskog doma, koja se tu nalazila više od dve decenije, a podignuta je u čast ubijenih demonstranata tokom protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine, kada je poginulo mnogo civila. Kineski državni mediji su tada preneli da je stradalo 200 ljudi, a bivši studentski lideri su tvrdili da je ubijeno do 3.400, naveo je Rojters.

Univerziteta Hongkong (HKU) saopštio je da je odlučio da ukloni statuu nakon održanog sastanka u sredu, "na osnovu spoljnog pravnog saveta i procene rizika, a sve u najboljem interesu univerziteta".

"HKU odbor je zatražio da se statua stavi u skladište, a da univerzitet nastavi da traži pravni savet o bilo kakvoj naknadnoj akciji", navodi se.

Danski umetnik Jens Galskiot, koji je osmislio statuu, rekao je da je "totalno šokiran" i da će tražiti kompenzaciju ako se nanese bilo kakva šteta njegovom privatnom vlasništvu.

Galskiot, koji procenjuje statuu na oko 1,4 miliona dolara, ponudio je da se ona vrati u Dansku, ali je rekao da je njegovo prisustvo u Hongkongu neophodno kako bi kompleksna operacija prošla dobro i zatražio je garancije da neće biti procesuiran.

HKU je naveo da nijedna strana nikada nije dobila odobrenje da postavi statuu u studentskom domu i da ima pravo da preuzme "odgovarajuće mere" u bilo kom trenutku. Takođe, HKU je nazvao statuu "krhkom" i istakao da predstavlja "potencijalnu bezbednosnu pretnju".

Komentari (0)

Svet