Fokus

Turska uvela nove sankcije za fondaciju Fetulaha Gulena i njegove sledbenike

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

20:40

Turska uvela nove sankcije za fondaciju Fetulaha Gulena i njegove sledbenike
Turska uvela nove sankcije za fondaciju Fetulaha Gulena i njegove sledbenike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska je danas zamrzla imovinu 770 turskih državljana i fondacije Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, odlukom koju su potpisali ministri unutrašnjih poslova i finansija.

Prema službenom listu zemlje u kojem je odluka objavljena, na listi su 454 osobe sa navodnim vezama sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, kao i čikaška "Nijagara fondacija" čiji je on počasni predsednik, prenosi Rojters.

Turska vlada optužuje Gulena i njegovu organizaciju da stoje iza krvavog pokušaja državnog udara 2016., što je Gulen negirao, a neprofitnu organizaciju njegovog pokreta "Alijansu za zajedničke vrednosti", Ankara je označila kao terorističku grupu.

Na listi koju je Turska danas objavila je još 119 osoba čija je imovina zamrznuta zbog povezanosti sa organizacijom Islamska država, Al-Kaidom, frontom al-Nusra i drugim, kako se navodi, "terorističkim grupama koje zloupotrebljavaju religiju".

Među sankcionisanima je 108 osoba zbog navodnih veza sa Radničkom partijom Kurdistana ili PKK, koju Turska i SAD tretiraju kao terorističku grupu, i 89 njih zbog navodnih povezanosti sa levičarskim grupama koje su označene kao terorističke organizacije, navodi Rojters. 

Komentari (0)

Svet