Fokus

Portparol Kremlja: Nemoguće je predvideti kraj pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

23:53

Portparol Kremlja: Nemoguće je predvideti kraj pandemije
Dmitrij Peskov - Copyright AP/Alexei Nikolsky

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo danas da licitira o tome da li će se pandemija koronavirusa završiti sledeće godine.

Na pitanje da li Kremlj očekuje da se pandemija kovida 19 završi 2022. godine, on je rekao da je to nemoguće predvideti i ukazao na trenutno širenje varijante omikron u Evropi, SAD i Rusiji, prenosi TASS.

Svetska zdravstvena organizacija je 26. novembra južnoafrički soj B.1.1.529 označila grčkim slovom omikron zbog toga što ova varijanta ima veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće.

Omikron je u ovom trenutku otkriven u više od 100 zemalja, a Rusija je registrovala više od 40 slučajeva omikrona, dok se nekoliko pacijenata koji su inficirani novim sojem već oporavilo i napustilo bolnice, podaci su ruskih zdravstvenih vlasti.

U Srbiji je omikron soj koronavirusa otkriven juče, kod osobe koja je došla iz Bocvane. 

"Pacijentkinja je stigla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna. Bila je u izolaciji, kao i svi koji dolaze iz rizičnih zemalja. U toku kontrolnog PCR pregleda je ustanovljena je njena pozitivnost. Taj uzorak je dalje išao na sekvenciranje i dokazan je omikron", navela je za Euronews Srbija prof. Tanja Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet