Fokus

Tinejdžeri u Americi masovno umiru zbog tableta koje kupuju preko društvenih mreža - šta se to dešava?

Komentari

Autor: Guardian, SMDP

25/12/2021

-

16:55

Tinejdžeri u Americi masovno umiru zbog tableta koje kupuju preko društvenih mreža - šta se to dešava?
Tinejdžeri u Americi masovno umiru zbog tableta koje kupuju preko društvenih mreža - šta se to dešava? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Četrnaestogodišnja Alondra Salinas spakovala je školsku torbu pred spavanje i pripremila za sutra nove patike. Sledećeg jutra se nije probudila jer je popila plave tablete koje je naručila preko Snepčeta, a u kojima je bio smrtonosni fentanil.

Zaharija Didijera ubio je lažni perkoset, kombinacija paracetamola i oksikodona, koji se uzima za srednje jake bolove, a šesnaestogodišnji Semi Berman Čapman uzeo je jedan ksanaks koji je nabavio preko interneta, da bi se ispostavilo da je tableta za smirenje bila napunjena smrtonosnim fentanilom.

Ove tragedije deo su eksplozivnog rasta smrtnih slučajeva povezanih sa drogom među srednjoškolcima i studentima u SAD, podstaknute, kako stručnjaci kažu, poplavom prodaje pilula punjenih fentanilom na društvenim mrežama, koje se ponekad isporučuju direktno u domove dece, piše Gardijan.

Američka statistika pokazuje ogroman porast broja smrtnih slučajeva povezanih s drogom tokom pandemije - više od 93.000 u 2020. godini, što je skok od 32 odsto u odnosu na 2019. godinu.  Od toga je među mlađom populacijom, do 24 godine, registrovano 7.337 smrtnih slučajeva, odnosno 50 odsto više nego 2019.

Veliki broj njih preminuo je upravo od posledica  fentanila. U Kaliforniji, gde su smrtni slučajevi fentanila bili veoma retki, jedna osoba mlađa od 24 godine umre od posledica te supstance na svakih 12 sati.

Smrtonosne pilule

Fentanil je jeftini sintetički opioid, meša sa se "tradicionalnim" uličnim drogama kao što su heroin, kokain, metamfetamin i marihuana, ali se nalazi i u milionima falsifikovanih tableta koje se prodaju preko interneta. Dejsto fentanila je do 100 puta jače od heroina.

Sintetički opioid je jeftin za proizvodnju, što je dovelo do toga da se u masovnim količinama trguje preko meksičke granice. Količina fentanila koji su zaplenili službenici carine i granične patrole ove godine je više nego udvostručena u odnosu na prošlu godinu, prenosi portal SMDP.

Do kraja oktobra ove godine, u SAD je zaplenjeno gotovo 10 miliona ovih pilula, što je više nego tokom prethodne dve godine zajedno. Dve od pet krivotvorenih tableta sadrže dovoljno fentanila da ubiju čoveka, objavila je američka Agencija za borbu protiv trgovine narkoticima (DEA).

"To nije predoziranje, to je trovanje", rekao je Šabir Safdar, direktor "Partnerstva za bezbedne lekove", neprofitne organizacije koja se bori protiv falsifikovanja lekova. "Niko ne umire od uzimanja pilule ksanaksa, ali to su lažne tablete", kazao je Safdar, prenosi Gardijan.

Ap/ Seth Wenig

 

"Ono što vidimo jeste neverovatan porast fentanila koji dolazi u Sjedinjene Države", rekao je Džejms Kerol, bivši direktor Kancelarije za nacionalnu politiku kontrole droga Bele kuće.

Ed Birne, specijalni agent istražne jedinice američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, radi u saradnji sa DEA-om, lokalnim agencijama i radnom grupom u San Dijegu koja se fokusira isključivo na smrti do kojih je došlo zbog tableta fentanila.

On je objasnio da nema pravila i da ove tabelte nabavljaju i beskućnici, i bogataši. Tako se jednog jutra dogodilo i da je Birne dobio poziv da je njegov nećak od 14 godina pronađen bez svesti. Dojurili su ali, nažalost, prekasno. Dečakova majka ispričala je da su znali da ima problema s marihuanom i tabletama, a prethodni dan je pristao da ga odvedu na lečenje.

Uzeo je jednu tabletu, za koju je mislio da je oksicontin - u SAD naširoko prepisivana tableta za bolove za koju se ispostavilo da izaziva zavisnost, i ta tableta ga je ubila.

"Naručio je ilegalno proizvedenu pilulu s društvenih mreža podjednako lako kao picu", rekla je njegova majka.

Sa mračnih ulica na društvene mreže

Laka dostupnost fentanila je "podzemna kriza koja će uskoro eksplodirati", rekao je doktor Danijel Cicarone, profesor specijalizovan za bolesti zavisnosti na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku.

"Ovo je mnogo veći problem nego što mislimo, to je podzemni vulkan", naveo je.

Stručnjaci ističu da su se dileri "preselili" sa ulica na društvene mreže, gde se mogu nabaviti i tablete sa psihoaktivnim supstancama koje se inače izdaju samo na recept, kao što su Ksanaks, Oksikodon...

Prema rečima Džejmsa Kerola, bivšeg direktora Kancelarije za nacionalnu politiku kontrole droga Bele kuće, trgovci drogom spajaju fentanil kako bi ih proizvodili jeftinije i stvarali zavisnost.

"Morate zapamtiti da trgovci nemaju zavisnost od droge, trgovci imaju zavisnost od pohlepe“, rekao je Kerol.

Tako Perla Mendoza veruje da je diler na Snepčetu prodao lažni Ksanaks njenom 20-godišnjem sinu 16. septembra prošle godine, nakon čega je premino, preneo je Gardijan.

Zbog povećanog broja smrtnih slučajeva, u avgustu su roditelji umrle dece u Kaliforniji organizovali protest ispred kancelarija Snepčeta u San Francisku, tražeći mere za sprečavanje dilovanja na društvenim mrežama, stroži progon krijumčara droge i veću brigu za mentalno zdravlje problematičnih tinejdžera kako bi zaustavili drastičan rast smrtnih slučajeva.

Roditelji su održali govore, zalažući se za mere za sprečavanje dilovanja droge na društvenim mrežama, jačeg krivičnog gonjenja uvoznika droge i bolji tretman kada je u pitanju mentalno zdravlje problematičnih tinejdžera. Pozvali su državne zakonodavce da učine nešto kako bi sprečili da više dece umire.

profimedia

 

Kompanije koje stoje iza društvenih mreža su prinuđene da se suoče sa smrtonosnom ulogom koju njihove platforme mogu igrati. Na saslušanju u Kongresu ovog meseca, poslanici su napali šefa Instagrama Adama Moserija o lakom pristupu drogama.

U izjavi za Gardijan, Džejn Moran, portparol kompanije Meta, koja je vlasnik Instagrama, rekla je da kompanija uklanja veliki broj postova u vezi sa drogom i da je "razvila tehnologiju za pronalaženje i uklanjanje ovog sadržaja proaktivno".

Sa druge strane, napada se platforma Snepčet, na kojoj se takođe lako mogu pronađi smrtonosne pilule. Dženifer Park Staut, predstavnica Snepčeta, rekla je na saslušanju u Senatu u oktobru da je Snepčet drastično povećao svoje napore i da je "apsolutno odlučan da ukloni sve dilere droge" sa svoje mreže. Ona je rekla da je kompanija "rasporedila proaktivne mere otkrivanja" kako bi uklonila dilere droge, ali "oni stalno izbegavaju njihovu taktiku".

"Ono što se dešava na našim platformama – i na svim društvenim medijima i tehnološkim platformama – jeste da mladi ljudi koji pate od poremećaja mentalnog zdravlja i stresa izazvanog pandemijom posežu za supstancama, često tabletama i opioidima“, rekla je ona.

"Ali ove supstance su prožete fentanilom, dovoljno da ih ubije"

Međutim, iako su društvene mreže radile na sprečavanju ovog problema, dileri otvaraju nove naloge brže nego što ih mreže uklanjaju.

Predstavnik policijske uprave Santa Monike izjavio je da je odnos sa Snepčetom kolaborativan i da je u prošlosti primio sve informacije koje je tražio od Snepčeta. U takvim slučajevima, slučajevima poput ovih, policija obično traži da vidi korisnička imena i poruke koje se razmenjuju između uključenih strana.

Ipak, jedan od problema može biti i taj što su se kompanije dugo branile da kao tehnološke platforme nisu pravno odgovorne za sadržaj objavljen na njihovim stranicama. Na to je skrenula pažnju senatorka Ejmi Klobušar.

"Kada bi vlasnici društvenih mreža bili pravno odgovorni za smrti od droga i tableta koje se prodaju na njihovim platformama, brže bi pronašle rešenje", rekla Klobušar u oktobru. Kako je istakla, da su deca otišla u apoteku i pokušala da kupe neke od tih tableta, ne bi uspela, i to bi sprečilo dalje ishode.

 

 

 

Komentari (0)

Svet