Društvo

Podaci koji upozoravaju: Snimak vršnjačkog nasilja iz Kraljeva uznemirio javnost, a za mnogu decu ono je svakodnevica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2021

-

18:32

Podaci koji upozoravaju: Snimak vršnjačkog nasilja iz Kraljeva uznemirio javnost, a za mnogu decu ono je svakodnevica
Podaci koji upozoravaju: Snimak vršnjačkog nasilja iz Kraljeva uznemirio javnost, a za mnogu decu ono je svakodnevica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snimak vršnjačkog nasilja iz Kraljeva koji se proširio društvenim mrežama uznemirio je javnost u Srbiji i naveo nadležne organe da reaguju. Podaci pokazuju da taj slučaj nije usamljen i da se mnoga deca suočavaju sa nasiljem od strane vršnjaka. Stručnjaci poručuju da se zahvaljujući društvenim mrežama brže sazna za nasilje, ali upozoravaju da to nije "čarobna formula" za njegovo sprečavanje. Naglašavaju i da je nespremnost društva da osudi porodično nasilje baza odakle se rascetavju drugi oblici nasilja.

Podaci UNICEF-a iz 2019. godine pokazuju da je u Srbiji oko 65 odsto učenika i učenica bar jednom doživelo nasilje, a da je 22 odsto njih prijavilo učestalo vršnjačko nasilje. Navodi se i da je 70 odsto dečaka i 68 odsto devojčica od šestog do osmog razreda doživelo i rodno zasnovano nasilje u školi.

Međutim, psihološkinja Kristina Brajović kaže za Euronews Srbija da bi i te podatke trebalo uzeti s rezervom, jer, objašnajva, mnoga deca nisu svesna činjenice da su žrtve nasilja, kao i da bi to trebalo da priajve. 

"Statistika je možda i lošija, jer mnoga deca zapravo i ne znaju da prepoznaju to da su žrtve nasilja i kako treba da reaguju i kome da se obrate", kaže Brajović. 

Euronews TV

Dodaje da je vršnjačko nasilje specifično, da se događa u grupi i da predstavlja neku vrsu inicijacije i pozicioniranja. 

"Vidimo da se kod dece tog uzrasta snaga razvija brže nego inteligencija. Nasilnici su uglavnom adolescenti koje nisu sigurni sami u sebe i žele da budu doživljeni pametnije i moćnije nego što jesu", kaže ona.

Naglašava da se zahvaljujći društvenim mrežama brže sazna za neko nasilje, međutim, dodaje da to nije "čarobna formula" u njegovom sprečavanju.

"Nasilje se na ovaj način legimizuje, ali ne reaguje se i to je problem. Niko ne spreči tog nasilika u činu. Sama spontana reakcija na problem, sve se završava na snimku. Nažalost, deca danas odrastaju da budu samo posmatrači i komentatori nekog nemilog događaja", smatra Brajović.

Slavković: Snimci na društvenim mrežama utiču mučno na žrtvu nasilja

Biljana Slavković iz Instituta za Psihodramu kaže u razgovoru za Euronews Srbija kaže da objavljivanjem snimka nasilja na društvenim mrežama žrtva na određen način ponovo prolazi kroz to.

"Ti snimci ponovo podsećaju žrtvu kroz šta je prošla i na taj način ona ponovo prolazi kroz razne drugačije oblike nasilja. I oni koji su nasilnici doživljavaju dodatnu osudu, uprkos tome što se pravno njihova odgovornost nije ustanovila", smatra Slavković.

Ona smatra da je vršnjačko nasilje uglavnom produžetak nekog drugog vida nasilja, pre svega, kaže, porodičnog.

Euronews TV

"Izvesno je da je porodično nasilje zapravo baza odakle se 'regrutuju' ona deca koja će pokazivati poremećaje u ponašanju i biti agresivna prema drugoj deci. Nespremnost društva da osudi porodično nasilje je baza odakle se rascvetava svaki drugi oblik nasilja", kaže Slavković.

Ona ovo pokrepljuje podacima istraživanja koje je pre dve godine sprovela Građanska incijativa u saradnji sa CDR-om, a koje kaže je tokom proteklih deset godina poverenje adolescenata u roditelje poraslo.

"Čak 78 odsto dece je pokazalo da pre svega veruje svojim roditeljima i njih uzima za obrazac ponašanja u javnosti, pa tek odnda vršnjacima a to je netipično za tinejdžere. To znači da je obaveza roditelja veća", navela je ona. 

MUP apeluje da se nasilje prijavi, a ne da se snimci dele po društvenim mrežama

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu u prisustvu roditelja, uzeli su izjave od trojice maloletnika koji su, kako se sumnja, 25. oktobra ove godine, učestvovali u vršnjačkom nasilju na gradskoj terasi u tom gradu.

"Iako događaj nije prijavljen policiji, policijski službenici su, čim se video-snimak pojavio na društvenim mrežama, preduzeli sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i brzim i efikasnim radom identifikovali i pronašli trojicu maloletnika", saopštio je MUP.

"Apelujemo na građane da saznanja u vezi sa delima sa elementima nasilja, kao i svakom drugom krivičnom delu, prijave policiji, a ne da snimke objavljuju na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju.

MUP ukazuje da se dešava i da sadržaji koji se dele na društvenim mrežama sadrže netačne i neprecizne informacije, što dovodi do uznemiravanja građana.

Ističu da se u vezi sa konkretnim događajem, na društvenim mrežama pojavila informacija da je u događaju učestvovao i sin policijskog službenika, a nakon obavljenih provera, utvrđeno je da to nije tačno.

Komentari (0)

Srbija