Fokus

Svet se oprašta od nadbiskupa Tutua: Duhovni vođa i "šampion ljudskih prava"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

26/12/2021

-

23:43

Svet se oprašta od nadbiskupa Tutua: Duhovni vođa i "šampion ljudskih prava"
Svet se oprašta od nadbiskupa Tutua: Duhovni vođa i "šampion ljudskih prava" - Copyright Tanjug AP/Obed Zilwa

veličina teksta

Aa Aa

Lideri i zvaničnici širom sveta opraštaju se i odaju poštu preminulom južnoafričkom nadbiskupu Dezmond Tutuu, dobitniku Nobelove nagrade za mir, veteranu južnoafričke borbe protiv vladavine belačke manjine i borcu za LGBT prava.

Tutu je danas preminuo u 91. godini.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa naveo je da je Tutu bio "kultni duhovni vođa, aktivista protiv aparthejda i globalni borac za ljudska prava".

"Odlazak nadbiskupa Dezmonda Tutua je još jedno poglavlje u kojem se sa žaljenjem opraštamo od generacije izuzetnih Južnoafrikanaca koji su nam zaveštali oslobođenu Južnu Afriku", naveo je u Ramafosa, preneo je Rojters.

Nakon smrti Tutua, oglasio se bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama koji je istakao da je Tutu bio "moralni kompas".

"Univerzalnog duha, nadbiskup Tutu je bio temelj u borbi za oslobođenje i pravdu u svojoj zemlji, ali i zabrinut za nepravdu u ostatku sveta. Nikada nije izgubio svoj smisao za humor i spremnost da pronađe ljudskost u svojim protivnicima", rekao je Obama.

Tanjug/AP

 

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden i njegova supruga Džil podsetili su na "snagu njegove poruke pravde, jednakosti, istine i pomirenja".

"Bili smo blagosloveni da provodimo vreme sa njim u nekoliko navrata tokom proteklih mnogo godina. Njegova hrabrost i morallnost pomogli su da inspirišemo našu posvećenost promeni američke politike prema represivnom režimu aparthejda u Južnoj Africi", navodi se u saopštenju Bele kuće povodom smrti nadbiskupa.

Takođe, britanska kraljica Elizabeta je u poruci izrazila saučešće zbog smrti Tutua i navela da su joj u lepom sećanju susreti s njim i njegova "velika toplina i humor", preneo je BBC.

Ona je naglasila da je, kao i cela kraljevska porodica, jako tužna zbog smrti nadbiskupa, kojeg je opisala kao "čoveka koji se neumorno zalagao za ljudska prava u Južznoj Afirici i širom sveta".

U saopštenju Vatikana se navodi da je papu Franju rastužila vest o smrti Dezmonda Tutua i da je uputio saučešće njegovoj porodici i najmilijima.

"Njegova svetost papa Franja ožalošćen je vešću o smrti nadbiskupa Dezmonda Tutua. Svestan njegove službe evanđelju kroz promovisanje rasne jednakosti i pomirenja u njegovoj rodnoj Južnoafričkoj Republici, njegova svetost predaje njegeovu ;dušu ljubavlju punoj milosti Svemogućeg Boga", saopštio je Vatikan.

Tanjug/AP/Ashwini Bhatia

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš takođe se oprostio od preminulog nadbiskupa Tutua.

"Tokom najmračnijih dana aparthejda, bio je svetionik socijalne pravde, slobode i nenasilnog otpora. … Iako smrt nadbiskupa Tutua ostavlja ogromnu prazninu na globalnoj sceni i u našim srcima, zauvek ćemo biti inspirisani njegovim primerom da nastavimo borbu za bolji svet za sve", navodi Gutereš u saopštenju.

Poštu je odala i fondacija Nelson Mandela, koja je saopštila da su "doprinosi Tutua borbi protiv nepravde, lokalno i globalno, mogu porediti samo sa dubinom njegovog razmišljanja o razvoju slobodarske budućnosti za ljudska društva".

Beskompromisni neprijatelj aparthejda

Tutu je bio beskompromisni neprijatelj aparthejda - brutalnog režima ugnjetavanja u Južnoj Africi protiv crnačke većine, neumorno, ali nenasilno, radio na njegovom iskorenjavanju, piše AP.

Živahni duhovnik otvorenog govora bio je prvi crni biskup Johanesburga, a kasnije nadbiskup Kejptauna. Koristio je česte javne demonstracije da podstakne javno mnjenje protiv rasne nejednakosti, kako kod kuće, tako i širom sveta.

Sa nadimkom "Luk", postao je velika figura u istoriji svoje nacije, uporediv sa kolegom nobelovcem Nelsonom Mendelom, zatvorenikom tokom vladavine belaca koji je postao prvi crni predsednik Južne Afrike. Tutu i ​​Mendela su delili posvećenost izgradnji bolje, ravnopravnije Južne Afrike.

Tanjug AP/John Stillwell

 

Tokom 1980-ih, kada je Južna Afrika bila zahvaćena nasiljem protiv aparthejda, a vanredno stanje dalo policiji i vojsci velika ovlašćenja - Tutu je bio jedan od najistaknutijih crnačkih lidera koji je mogao da govori protiv zloupotreba.

Njegova duhovitost olakšala je teške poruke koje je prenosio i opuštala inače mračne proteste, sahrane i marševe. Odvažan i uporan, bio je ogromna sila sa sjajnim talentom da citira prikladne stihove kako bi iskoristio podršku za promene, navodi AP.

Nobelova nagrada za mir 1984. godine doprinela je njegovom statusu jednog od najefikasnijih "svetskih šampiona za ljudska prava", odgovornost koju je ozbiljno shvatao do kraja života.

Tako je 1990. godine, nakon 27 godina zatvora, Mendela svoju prvu noć na slobodi proveo u Tutuovoj rezidenciji u Kejptaunu, te je kasnije Tutua nazvao "narodnim nadbiskupom".

Tanjug/AP/David Brauchli

 

Tutu je takođe vodio međunarodnu kampanju za ljudska prava, posebno prava LGBTQ zajednice i prava na istopolne brakove.

Početkom 2016. godine, Tutu je branio politiku pomirenja koja je okončala vladavinu bele manjine usred sve veće frustracije među nekim crnim Južnoafrikancima koji su smatrali da nisu videli očekivane ekonomske prilike od prestanka aparthejda.

Tutu je predsedavao komisijom za istinu i pomirenje koja je istraživala zločine pod aparthejdom i dala amnestiju nekim počiniocima, ali neki ljudi su verovali da je trebalo krivično goniti više bivših belih zvaničnika.

Dezmondu Tutuu je krajem 1990-ih godina prošlog veka dijagnostifikovan rak prostate, a poslednjih godina je u više navrata bio hospitalizovan zbog raznih infekcija koje su povezivane sa lečenjem kancera.

Tutu je sa suprugom imao četvoro dece. Poslednjih godina on i njegova supruga Lija živeli su u penzionerskoj zajednici izvan Kejptauna.

Upitan jednom kako želi da ga pamte, rekao za AP: "Voleo je. Smejao se. Plakao je. Oprošteno mu je. On je oprostio."

 

Komentari (0)

Svet