Planeta

Svet obeležava dan Nelsona Mandele, a Južnoafrička Republika dočekuje ga u najgorim neredima još od aparthejda

Komentari
Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Svet obeležava Međunarodni dan Nelsona Mandele, dan kad je pre 103 godine rođen najveći borac za slobodu, ravnopravnost i rasnu jednakost.

Godišnjicu rođenja bivšeg predsednika, Južnoafrička Republika dočekuje slikama najgorih nereda još od vremena aparthejda.

Situacija na ulicama južnoafričkih gradova eskalirala je posle hapšenja bivšeg predsednika Džejkoba Zume koji je osuđen prošlog meseca na zatvorsku kaznu zbog odbijanja da svedoči u istrazi o korupciji tokom njegovog mandata.

Pljačke, neredi i sukobi bili su očekivani i izraz su nagomilanog nezadovoljstva građana Južne Afrike, kaže za Euronews Srbija nekadašnji predavač na Nelson Mandela univerzitetu, Savo Heleta.

Da li se išta promenilo od aparthejda

"Ovo što se dešava u Južnoj Africi ima veze sa istorijom, sa ekonomijom, sa političkim nesuglasicama u vladajućoj političkoj partiji. Povezano sa bivšim predsednikom i načinom na koji je otišao s vlasti. Sudovi su otkrili na stotine slučajeva korupcije", kaže Heleta.

Ističe da se, za mnoge, život ni posle 27 godina od ukidanja aprthejda nije promenio, i da broj nezaposlenih među mladima premašuje 70 odsto od ukupne njihove populacije.

"Mnogi mladi se pitaju šta je to što su nam doneli Afrički nacionalni kongres i Nelson Mandela. Našim roditeljima se ništa nije promenilo, nama se nije promenilo, rasizam je dalje na sve strane, u ekonomiji i u društvu. Mi imamo pravo glasa, ali nemamo šta da jedemo. Dosta toga se promenilo, ali dosta toga i nije. U drugu ruku, Nelson Mandela je bio predsednik samo pet godina, i nije on mogao sve da promeni", rekao je Heleta.

Nelson Mandela proveo je skoro tri decenije u zatvoru kao žrtva aparthejda, a 1994. godine izabran je za prvog crnog predsednika i prvog lidera Južnoafričke Republike, koji je na to mesto došao demokratskim izborima.

Ujedinjene nacije proglasile su Mandelin dan zbog njegovog doprinosa međunarodnoj borbi za demokratiju i promovisanju kulture mira širom sveta.

Komentari (0)

Svet