Fokus

Bivši predsednik Avganistana o odlasku: Nisam slutio da mi je to poslednji dan u zemlji, postao sam žrtveno jagnje

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2021

-

13:42

Bivši predsednik Avganistana o odlasku: Nisam slutio da mi je to poslednji dan u zemlji, postao sam žrtveno jagnje
Ašraf Gani - Copyright AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Avganistana Ašraf Gani branio je svoju odluku da pobegne iz zemlje nakon što su talibani u avgustu preuzeli vlast, navodeći da je to učinio kako bi sprečio uništenje Kabula. Gani je rekao da 15. avgusta, kada se probudio, "nije ni slutio" da će to biti njegov poslednji dan u Avganistanu.

Tek kada je njegov avion napustio Kabul, shvatio je da odlazi, izjavio je za BBC Gani, koji se sada nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U to vreme je bio žestoko kritikovan i optuživan za napuštanje zemlje.

Kako je dan počeo, priseća se Gani, talibanski borci su se složili da ne ulaze u Kabul, ali "dva sata kasnije, to nije bio slučaj".

"Dve različite frakcije talibana su se približavale iz dva različita pravca. A mogućnost masovnog sukoba između njih, koji bi uništio grad od pet miliona stanovnika i doneo pustoš ljudima, bila je ogromna", objasnio je Gani.

Navodi da je svom savetniku za nacionalnu bezbednost i supruzi dozvolio da napuste Kabul, a zatim je sačekao da ga auto odveze u ministarstvo odbrane.

Auto, međutim, nikada nije došao.

Umesto toga, "prestravljeni" šef iz predsednikove službe bezbednosti je došao da mu kaže da će "svi oni biti ubijeni" ako Gani ostane.

"Nije mi dao više od dva minuta. Moja uputstva su bila da se pripremim za polazak za grad Kost. Rekao mi je da je Kost pao, kao i Džalalabad", izjavio je Gani.

"Nisam znao gde ćemo ići. Tek kada smo poleteli, postalo je jasno da napuštamo Avganistan. Tako da je ovo zaista bilo iznenada", dodao je on.

Nakon njegovog odlaska, Ganija su mnogi u Avganistanu žestoko kritikovali, uključujući i njegovog potpredsednika Amrulaha Saleha, koji je to nazvao "sramotnim".

Kako navodi BBC, talibansko preuzimanje vlasti nije obavljeno za jedan dan, ali mnogi insistiraju na tome da je iznenadni tajni odlazak Ašrafa Ganija 15. avgusta pokvario dogovor da se obezbedi urednija tranzicija.

Pojavile su se i optužbe da je Gani uzeo ogromne količine novca, što je on odlučno demantovao, pozdravljajući međunarodnu istragu, koja će, kako tvrdi, "skinuti ljagu" sa njegovog imena.

"Želim kategorički da kažem, nisam izneo novac iz zemlje", rekao je on i dodao: "Moj stil zivota je svima poznat. Šta bih ja sa novcem?".

On je ukazao na sporazum između talibana i SAD pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, koji je otvorio put za događaje koji su doveli do 15. avgusta.

"Umesto mirovnog procesa, dobili smo proces povlačenja. Ono što se na kraju dogodilo bio je nasilan udar, a ne politički dogovor, ili politički proces u koji su uključeni ljudi", rekao je Gani.

Tri meseca posle tih događaja, Gani kaže da je spreman da preuzme krivicu za neke stvari koje su dovele do pada Kabula - kao što je poverenje "u naše međunarodno partnerstvo".

"Moje životno delo je uništeno. Moje vrednosti su pogažene. I postao sam žrtveni jarac", zaključio je Gani

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet