Fokus

Citroen povukao reklamu u Egiptu zbog navoda o seksualnom uznemiravanju žena

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2021

-

17:35

Citroen povukao reklamu u Egiptu zbog navoda o seksualnom uznemiravanju žena
Citroen - Copyright AP Photo/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Citroen je danas povukao reklamu koja se emituje u Egiptu i u kojoj se pojavljuje pop zvezda Amr Dijab, a kojeg su korisnici društvenih mreža optužili za promovisanje seksualnog uznemiravanja.

Francuski proizvođač automobila poručio je da ne toleriše bilo kakav oblik uznemiravanja i izvinio se svima koji su se osetili uvređenima, prenosi BBC.

U reklamnom spotu Diab koristi kameru svog automobila da fotografiše ženu koja prelazi put, očigledno bez njenog pristanka, a kasnije su viđeni kako se voze zajedno.

Egipatsko-američka novinarka Rim Abdelatif opisala je to kao "jezivo".

"Ko je smislio da bi bila dobra ideja da se napravi reklama koja omogućava seksualno uznemiravanje u zemlji u kojoj je 98 odsto žena prijavilo da su bile uznemiravane u nekom trenutku svog života“, napisala je Rim Abdelatif na Tviteru.

Spisateljica Amal Alhariti je takođe na Tviteru poručila da je poražavajuće da cela ekipa koja je učestvovala u kreiranju spota nije razumela da time povređuje nečija prava.

“Ono što je bolno u reklami Amra Diaba je to što cela ekipa nije shvatila grešku. Niko u ekipi nije prigovorio da se devojke slikaju na ulicama bez njihovog pristanka. Ovo je tako tužno“, poručila je Alhariti.

U komentaru na Instagram nalogu kompanija Citroen Egipat upozorila je da muškarci koji gledaju reklamu mogu pogrešno razmeti da bi neželjeno fotografisanje žene moglo da dovede do sastanka, dok bi u stvarnosti mogli da budu osuđeni na zatvorsku kaznu.

Danas je Citroen u saopštenju naveo da je uklonio reklamu nakon što je obavešten da je deo u kome se ističe kamera automobila doživljen kao neprikladan.

Poslednjih godina desetine žena inspirisanih pokretom #MeToo progovorile su na društvenim mrežama o svojim iskustvima o seksualnom uznemiravanju i napadima u Egiptu.

Istraživanje UN iz 2013. godine pokazalo je da je 99,3 odsto devojaka i žena u Egiptu prijavilo da je tokom života doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, a 82,6 odsto njih se ne oseća bezbedno na ulici.

Komentari (0)

Svet