Fokus

Novinarka maorskog porekla ušla u istoriju Novog Zelanda - moko lice prvi put kao voditelj tv dnevnika

Komentari

Autor: CNN/Euronews Srbija

30/12/2021

-

21:56

Novinarka maorskog porekla ušla u istoriju Novog Zelanda - moko lice prvi put kao voditelj tv dnevnika
Novinarka maorskog porekla ušla u istoriju Novog Zelanda - moko lice prvi put kao voditelj tv dnevnika - Copyright Prinstscreen YouTube/Te Karere TVNZ

veličina teksta

Aa Aa

Novinarka maorskog porekla  ušla je u istoriju Novog Zelanda postavši prva osoba sa tradicionalnom tetovažom na licu koja je vodila centralni informativni program na nacionalnoj televiziji.

Orini Kaipara je dospela na naslovne širom sveta nakon što je vodila svoje prve vesti u u 18 časova na TV kanalu Three, pri čemu su mnogi pohvalili tu prekretnicu u predstavljanju Maora.

"Bila sam zaista ushićena. Bila sam presretna", rekla je Kaipara za CNN o trenutku kada je saznala da će dobiti termin u udarnom terminu. "To je velika čast. Ne znam kako da se nosim sa emocijama."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

 

U tradiciji naroda Maori, koji je autohtoni narod današnjeg Novog Zelanda, je tetoviranje  brada kod žena što je poznato kao moko kauae, dok muškarci pokrivaju većinu lica tetovažama koje su poznate kao kao mataora.

Kaipara se tetovirala u januaru 2019. i kaže da je to bila lična odluka koju je donela da je podseti na njenu moć i identitet kao Maorke.

"Kada sumnjam u sebe i vidim svoj odraz u ogledalu, ne gledam samo sebe", rekla je Kaipara za Si-En-En. „Gledam u svoju baku i svoju majku, i svoje ćerke, kao i sve druge žene Maora i to me osnažuje", dodala je.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)


Uprkos svim pozitivnim komentarima, bilo je i negativnih reakcija na Kaiparino predstavljanje, posebno zato što često koristi maorske fraze kao što su „E haere ake nei“ (još uvek), „U tonu mai“ (ostanite sa nama) i „Taihoa e haere“ (nemoj još ići).

 

Maorski jezik je veoma važan za Kaiparu. Njen krajnji cilj je, kako je rekla, podstaći ljude da govore jezikom koji je „potučen iz generacije njene bake“ i da ga povrate narodu Maora.

AP/Nick Perry

 

 

Tetovaže na licima Maorki postale su vidljivije nakon imenovanja Nanaie Mahute za ministarku spoljnih poslova Novog Zelanda. Ona je nakon što se tetovirala  2016. godine postala i prva žena članica parlamenta koja je nosila oznake na usnama i bradi.

Iako su i dalje redak prizor u nacionalnoj politici, moko lica sve su češća u savremenom novozelandskom društvu. Tetovaže često imaju ogroman kulturni značaj za nosioca i donose priče koje povezuju starosedeoce sa njihovim precima.

Moko svakog pojedinca je jedinstven i može se odnositi na njihov društveni status, zanimanje ili ličnu i porodičnu istoriju. 

Kompleksni dizajni takođe aludiraju na genealogiju nosioca, što je u Mahutinom slučaju vezuje za pokojnu kraljicu Maora, Te Arikinui Te Atairangikaahu i aktuelnog maorskog monarha, Kingi Tuheitia, preneo je Radio Novi Zeland.

Komentari (0)

Svet