Fokus

Dve godine pandemije virusa korona: Proteklu godinu obeležila vakcinacija, novi sojevi i protesti protiv mera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2022

-

08:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U januaru 2021 godine, godinu dana nakon što je prva osoba umrla od kovida 19, veći deo Evrope je u izolaciji i pooštrava protivepidemijske mere. Nadu budi vest da je Evropska agencija za lekove  odobrila tri vakcine - Fajzer, Moderna i Astrazeneka.

Prioritet u vakcinaciji imali su zdravstveni radnici i osobe starije od 65 godina. Kampanja vakcinacije brzo je obustavljena zbog prekida u lancu snabdevanja.

AP/Martin Meissner

 

U međuvremenu, delta soj koronavirusa, koji je prvi put otkriven u Indiji krajem 2020. godine, uzima maha u drugom veoma smrtonosnom talasu.  Bolnice su prepune, a primentan je i nedovoljan broj boca s kiseonikom. Ispostavlja se da se delta varijanta prenosi mnogo brže od prvobitnog soja virusa. Ubrzo je otrkivena u skoro svim državama širom sveta.

Evropski parlament u junu je dao zeleno svetlo za Evropski digitalni sertifikat, kojim se dokazuje vakcinacija, preležana bolest ili negativan test. Cilj je bio olakašati slobodu kretanja. Ubrzo većina evropskih zemalja uvodi zdravstvenu kovid propusnicu, koja postaje obavezna za prisustvo mnogim javnim mestima.

Protesti protiv kovid propusnica

U znak protesta protiv kovid propusnice, ali i najavljene obavezne vakcinacije desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice u velikim evropskim gradovima. Antivakserski pokret zajedno sa esktremnom desnicom širi teorije zavere i raste nepoverenje u vlade.

Tanjug/AP/Florian Schroetter

 

Na leto, ograničenja širom Evrope se postepeno ukidaju, a Velika Britanija u julu obeležava takozvani "Dan slobode". Raste raspoloženje. Krajem avgusta u Evropskoj uniji potpuno je vakcinisano 70 odsto odraslog stanovništva.

"Pandemija nije gotova i moramo biti oprezni. Pre svega, potrebno je da se mnogo više Evropljana vakciniše što pre kako bismo izbegli novi talas zaraze i zaustavili pojavu novih varijanti", rekla je predsednica Evropskog parlamenta Ursula fon der Lajen.

Na jesen Evropa ponovo postaje epicentar pandemije. Broj slučajeva koronavirusa dramatično raste u zemljama istočne Evrope, gde je stopa vakcinacije nezadovoljavajuća. Ipak, i Nemačka i Austrija vode tešku borbu s virusom. Nevakcinisani uglavnom završavaju na intenzivnoj nezi.

Pojava nove varijante virusa - omikron

Kraj godine dočekan je s novim sojem, koji je otkriven u Južnoj Africi. Prva istraživanja pokazala su da se brže prenosi u odnosu na druge varijante. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa tvrdi da je to znak za uzbunu i da svet  ne sme dozvoliti da se nejednakost u raspodeli vakcina nastavi i u narednoj godini.

Zbog velikog broja mutacija na S proteinu, kojim se virus vezuje za ćeliju čoveka, strahuje se da bi omikron mogao da zaobiđe imunitet. To znači da bi mogao dodatno da smanji efikasnost vakcine i da poveća broj reinfekcija. Česti simptomi koji prate ovaj soj su noćno znojenje, umor, glavobolja.

Međutim, epidemiolozi tvrde da buster doza štiti od teških formi bolesti, jer se povećava broj antitela. Iako se čini da postojeće vakcine pružaju određenu zaštitu i od omikrona, sve je izvesnije da će nova, prilagođena novim sojevima, zaživeti u proleće 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet