Fokus

Američki obaveštajac slučajno pomogao da se stvori mit o Hitlerovoj tvrđavi u Alpima

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2022

-

12:44

Američki obaveštajac slučajno pomogao da se stvori mit o Hitlerovoj tvrđavi u Alpima
Adol Hitler u Parizu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan američki obaveštajac je nehotice pomogao nacistima da razviju jednu od najefikasnijih kampanja dezinformisanja u Drugom svetskom ratu, šireći glasine o Hitlerovoj tvrđavi u Alpima u stilu filma "U orlovskom gnezdu", otkrio je jedan nemački istoričar sa pristupom poverljivim američkim vojnim zapisima.

Mit da su nacisti skupljali oružje i razbili jedinice od 100.000 vojnika u proleće 1945. godine u okviru poslednje borbe u austrijsko-bavarskim Alpima, bio je bez ikakvog osnova, ali se snažno primio u mašti američkih i britanskih vojnih vođa koji su strahovali da bi to moglo da produži rat godinama, piše britanski Gardijan.

Tomas Bogart, nemački istoričar iz Centra za vojnu istoriju američke vojske u Vašingtonu, tvrdi u novoj knjizi da mit o nacističkoj tvrđavi u Alpima nije bio presudan faktor koji stoji iza odustajanja američkih snaga od juriša na Berlin, ali da je bio jedan od onih u čijem stvaranju su američki obaveštajci imali ulogu.

Nacističko rukovodstvo je 1944. godine čulo za strahove saveznika o utvrđenju na vrhu planine, nakon što je SS-ova obaveštajna služba presrela jedan telegram poslat iz američke ambasade u Bernu. Tu poruku je, kako tvrdi Bogart, najverovatnije poslao Alen Dals koji je u to vreme bio šef Kancelarije za strateške usluge (OSS) u Bernu, a kasnije šef CIA.

Britanski obaveštajci su otkrili da je specijalna šifra koja se koristila za obezbeđivanje Dalsovih komunikacija bila ugrožena, ali je američki obaveštajac nastavio da ignoriše njihova upozorenja. To je razljutilo jednog britanskog agenta, koji u jednoj poruci poziva da se prijavi "budala Dals koji zna da je njegov kod kompromitovan", zbog čega su Nemci, kako kaže, verovatno identifikovali osobe sa kojima se Dals sastajao, koristeći ih za svoje dezinformacije.

Ubrzo je i Gebelsovo ministarstvo propagande u narednim mesecima izgradilo mit o nemačkim odbrambenim naporima u Austriji i Bavarskoj putem dezinformacija i medijskih izveštaja, nadajući se da bi vojno rukovodstvo SAD, koje je skrenulo sa putanje, moglo da bude uvučeno u odvojene mirovne pregovore ili čak u savez protiv Sovjeta.

"Dals je bio veoma sposoban službenik za slučajeve u radu sa ljudskim izvorima, ali kada je reč o obaveštajnim podacima, on je zaista bio krajnje nemaran", rekao je Bogart za Gardijan.

Komentari (0)

Svet