Fokus

Šveđanka prva majka koja je optužena da je maloletnog sina (12) poslala u Siriju da ratuje

Komentari

Autor: Euronews

05/01/2022

-

08:53

Šveđanka prva majka koja je optužena da je maloletnog sina (12) poslala u Siriju da ratuje
Šveđanka prva majka koja je optužena da je maloletnog sina (12) poslala u Siriju da ratuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska će krivično goniti ženu (49) osumnjičenu za ratni zločin i kršenje međunarodnog prava, jer je navodno svog sina od 12 godina poslala u Siriju da se bori kao dete vojnik. Kako se navodi u optužnici, njega je sirijska vojska koristila u periodu od 1. avgusta 2013. do 27. maja 2016. godine.

Tužioci kažu da je žena omogućila da se njen sin regrutuje i koristi kao dete vojnik od svoje 12. do 15. godine, navodi se u saopštenju tužilaštva. Oni su rekli da je dečak "korišćen da direktno učestvuje u neprijateljstvima koja su počilnile naoružane grupe, uključujući i terorističku organizaciju IS".

Inače, ovo je prvi put da je u Švedskoj podignuta otpužnica za ratni zločin zbog korišćenja deteta kao vojnika. Iz tužilaštva su takođe naveli da u ovoj zemlji postoji "apsolustna zabrana" korišćenja dece mlađe od 15 godina u oružanom sukobu, uključujući i korišćenje dece kao kurira, čuvara ili mamca.

Tužilac veća Rena Devgun rekla je da je istraga utvrdila da je dečak bio "obrazovan i obučen za učešće u borbenim okršajima", bio je opremljen vojnim oružjem i korišćen u raznim ratnim misijama.  Žena koja je optužena za ovo delo navodno je odrasla u Švedskoj i negirla optužbe. Ona se nalazi u privoru od 23. septembra 2021. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet