Fokus

SAD ne isključuju mogučnost dogovora sa Iranom

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

23:08

SAD ne isključuju mogučnost dogovora sa Iranom
SAD ne isključuju mogučnost dogovora sa Iranom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stejt department očekuje šestu rundu razgovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, a veruje da će za dogovor Vašingtona i Teherana biti potrebno i više.


Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs poručio je da je da su iste prepreke za sporazum ostale i nakon pete runde razgovora koja je zaključena u sredu i izrazio je umereniji optimizam od zvaničnika EU koji koordinišu pregovore u Beču, ali nije isključio mogućnost dogovora u narednoj rundi.

"Očekujemo da će biti i šesta runda pregovora. Mislim da je izgledno da će biti i narednih rundi nakon toga," rekao je Prajs novinarima, prenosi Rojters.

On je naglasio da je dodatna prepreka i to što Iran odbija direktne razgovore sa SAD. Izaslanik Evropske unije Enrike Mora, koji je posredovao između SAD i Irana u sredu, rekao je da veruje da će biti postignut dogovor u narednoj rundi koja se očekuje sledeće nedelje, ali druge visoke diplomate smatraju da najteže odluke tek predstoje.

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbacio je pre tri godine iranski nuklearni sporazum koji je postignut 2015. godine između šest sila i ponovo uveo sankcije Teheranu, koji je krenuo s protivmerama, uključujući obnovu zaliha obogaćenog uranijuma, a što je potencijalni put ka nuklearnim bombama.

Komentari (0)

Svet